Euro de hoogte in met verkiezingsoverwinning van Macron

Enrique Díaz-Álvarez24/apr/2017Valuta-updates

De eerste ronde van de Franse verkiezingen overschaduwt alle andere politieke, economische en monetaire ontwikkelingen deze week.

Het scenario dat wij als meest waarschijnlijk hadden voorspeld, een tweede ronde tussen centristische Macron en extreem-rechtse Le Pen, is werkelijkheid geworden. Na de grote verrassingen van Brexit en de Amerikaanse verkiezingen, is het feit dat de consensus juist bleek te zijn, op zich al opmerkelijk.

Deze resultaten lijken te garanderen dat Macron de volgende Franse president zal zijn. Alle peilingen zijn het erover eens dat de kloof tussen Macron en Le Pen enorm is, met een gemiddelde in de buurt van 30 punten. Terwijl we maar al te goed weten dat polls twee of drie punten fout kunnen inschatten, lijkt een 30 punten voorsprong onoverkomelijk.

Trading markten in Azië reageren met een grote sprong in de Euro en relief rally’s voor risicovolle activa. Terwijl dit artikel wordt geschreven, is de Euro een beetje minder dan 2% verwijderd van de hoogste niveaus van 2017. De prijs actie in de komende paar dagen zal cruciaal zijn voor de trend vast te stellen voor 2017.

Volgende week zouden markten een adempauze van de Europese politieke beslommeringen moeten nemen. In plaats daarvan verwachten we hernieuwde focus op de Amerikaanse politiek. Trump heeft een belangrijke aankondiging over het fiscaal beleid op woensdag beloofd, en de uitgaven overeenkomst is nodig tegen vrijdag om een federale regering shutdown te voorkomen. UK BBP-gegevens op vrijdag, de vergadering van de ECB op donderdag, en een vergadering van de Bank of Japan zijn waarschijnlijk van cruciaal belang voor hun munt te bewijzen.

Belangrijke valuta’s in detail

GBP

De pond werd gesteund door de aankondiging van premier May voor algemene verkiezingen. Sterling had een verzengende week en versloeg daarmee alle andere belangrijke valuta en beheert een 2% rally ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor deze in het zicht komt van 1,30. Het is duidelijk dat de markt tevreden is over de vooruitzichten van een vergrote conservatieve meerderheid, mede door de theorie dat het Brexit onderhandelingen zal vergemakkelijken. De nogal onbetrouwbare retail sales data van vrijdag deed weinig om het markt enthousiasme te temperen, hoewel toegegeven, is het een vluchtig nummer dat onderhevig is aan grote herzieningen.

De aandacht verschuift nu naar de eerste kwartaal BBP-gegevens op vrijdag. Consensus is voor een 0,4% op kwartaalbasis, waardoor de jaarlijkse groei rond 2% zou blijven. Risico’s kunnen enigszins neerwaarts gericht zijn, volgens de consumenten- en dienstgegevens die we onlangs hebben gezien.

EUR

De gevolgen van de Franse presidentsverkiezingen zullen in ieder geval het eerste deel van de week domineren. Echter, met Macron vrijwel zeker te worden verkozen tot president, moet de nadruk snel weer terug worden verschoven naar macro-economische gegevens en functionarissen van de ECB standpunten over de timing van de renteverhogingen en verlaten van QE. Vorige week, stegen de PMI-indices van de bedrijfsactiviteiten naar een nieuwe cyclus hoogte. Dit, gecombineerd met de versoepeling van de korte termijn politieke risico’s, betekent dat markten veel aandacht zullen besteden aan de toon en inhoud van de ECB communicatie van de centrale bank vergadering op donderdag.

USD

Gemengde en relatief onbelangrijke macro-economische cijfers van afgelopen week vanuit de VS betekenden dat de Amerikaanse rente zijwaarts verhandeld werdt net zoals de Amerikaanse dollar, die de week grotendeels ongewijzigd eindigt.

In aanvulling op de drukke politieke agenda hierboven vermeld, zal volgende week de focus liggen op orders voor duurzame goederen op donderdag en de bbp-groei op vrijdag. We kijken naar beide nummers om een opinie te bieden op de vraag of de schijnbare vertraging in het eerste kwartaal echt was of een artefact van seizoensgebonden effecten.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.