Macron helpt euro vooruit

Enrique Díaz-Álvarez25/apr/2017Valuta-updates

De valutamarkten in Azië reageerden met een grote sprong omhoog voor de eurokoers, maar ook in opluchtingsrallies voor andere risk assets.
Terwijl ik dit schrijf staat de euro iets minder dan 2% onder het hoogste niveau van 2017. De koersontwikkeling in de komende dagen zal de trend bepalen voor 2017.
De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen overschaduwde afgelopen week alle andere politieke, economische en monetaire ontwikkelingen. Het scenario dat wij als het meest waarschijnlijke omschreven, een tweestrijd tussen Le Pen en Macron, is werkelijkheid geworden.

Macron president

Na de grote verrassingen van de Brexit en de Amerikaansen verkiezingen was het feit dat de algemene verwachting uitkwam op zichzelf al bijzonder. Het resultaat lijkt te garanderen dat Macron de volgende Franse president zal worden. Peilingen wijzen uit dat het gat tussen Macron en Le Pen bijna 30% is. Hoewel we weten dat peilingen er twee tot drie punten naast kunnen zitten, lijkt een verschil van 30% onoverbrugbaar.

May helpt pond

Ook het Britse pond deed het goed en dat was te danken aan de onverwachte aankondiging van May dat de Britten vervroegd naar de stembus gaan. De Britse munt heeft een bijzonder week achter de rug door alle andere grote valuta’s te verslaan en 2% winst wist te boeken tegenover de dollar, waarmee de grens van 1,30 in zicht is gekomen. De markten zijn duidelijk blij met het vooruitzicht van een ruimere Conservatieve meerderheid, wat in theorie de Brexit onderhandelingen met Brussel zal helpen. De tamelijk zwakke cijfers over de detailhandelsverkopen konden het enthousiasme nauwelijks dempen, en daarbij kan worden aangetekend dat het een tamelijk volatiel cijfer is dat wordt gecorrigeerd.

Blik op de VS

De komende week zullen de markten even afstand nemen van de Europese politieke zorgen. In plaats daarvan zien we een hernieuwde focus op de Amerikaanse politiek. Trump heeft beloofd woensdag met een belangrijke belastingmaatregel naar buiten te komen en een akkoord over de uitgaven moet er vrijdag zijn om te voorkomen dat het overheidsapparaat op slot moet worden gedaan. Vrijdag komen er Britse cijfers over het BNP, donderdag vergadert de ECB en ook de Japanse centrale bank vergadert, waarbij verwacht wordt dat de uitkomst daarvan cruciaal zal zijn voor de respectievelijke valuta’s.
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.