Pond wint en yen verliest

Enrique Díaz-Álvarez02/mei/2017Valuta-updates

Na de afgelopen drukke week voor de Eurozone sloot het Britse pond die week af als winnaar, terwijl de Yen hekkensluiter was.
De vergadering van de ECB (waaruit de geluiden vriendelijker waren dan waarop de markt had gerekend) en een positieve inflatie-verrassing konden zo ongeveer tegen elkaar worden weggestreept waardoor de euro de week in de middenmoot kon afsluiten.
Het pond sterling blijft bewegen in de richting van onze doelen nu de negatieve algemene houding tegenover het pond wegebt. De yen werd daarentegen door handelaren afgestraft nadat de Bank of Japan de inflatieverwachting verlaagde en tegelijk het signaal afgaf dat van een normalisering van het beleid nog lang niet geen sprake zal zijn.

Rand plust

Een speciale vermelding geldt de Zuid-Afrikaanse rand, die moeite heeft een richting te vinden na het ontslag van de minister van Financiën Gordhan en de daaropvolgende downgrades door de kredietbeoordelaars.
Deze week ligt de focus op een aantal vergaderingen van centrale banken. Die van de Fed, woensdag, zal de meeste aandacht voor zich opeisen, maar we krijgen ook updates van de Reserve Bank of Australia (donderdag) en van de Norges Bank (vrijdag).

Winstnemingen pond

De enorme shortposities die in de markt waren ingenomen tegen het Britse pond blijven afgewikkeld worden. Het resultaat van deze shortdekkingen is dat de munt in april een van de best performende munten is geworden. Maar de rally lijkt een beetje uitgeblust te raken en het laatste nieuws over de Brexit-onderhandelingen is minder bemoedigend. Dat kan voor de korte termijn betekenen dat er zich winstnemingen gaan voordoen.

Lokale verkiezingen

Deze week zullen lokale verkiezingen in Engeland een eerste voorspelling geven voor de grote partijen op weg naar de landelijke verkiezing in juni. De PMI indices zullen enig licht doen schijnen over de vraag of de vertraging die zich in het eerste kwartaal heeft voorgedaan zich ook in het tweede kwartaal voortzet of van tijdelijke aard is geweest.

Draghi bevestigt

Het grote nieuws van de afgelopen week kwam uit de ECB vergadering van april. President Draghi bevestigde daarin dat de economische condities in de hele Eurozone verbeteren. Maar tegelijk klonk hij bezorgd over de inflatie in maart en leek hij ervan overtuigd dat de inflatie de ECB-doelen niet zal halen, tenzij de stimuleringsmaatregelen gedurende een lange periode gehandhaafd blijven. Het gevolg was dat een beleidswijziging nu compleet van tafel lijkt te zijn geveegd, er werd tijdens de vergadering niet eens over gesproken. Dat komt in het algemeen exact overeen met onze visie. Maar, in de markt was de verwachting gegroeid dat er ruimte zou komen voor een discussie over het naar voren brengen van het tijdspad voor ofwel een renteverhoging, danwel een afbouw van de QE. De euro zwalkte in de uren na de vergadering en hervond pas weer vaste bodem onder de voeten na de bekendmaking dat de inflatie in april aanzienlijk hoger uitviel dan was verwacht.

Franse verkiezingen

De volgende belangrijke gebeurtenis in de Eurozone zijn de Franse verkiezingen. Het verschil tussen Le Pen en Macron in de peilingen slonk ietwat in de afgelopen week, maar blijft nog altijd rond de twintig punten. Nooit eerder is een peiling met een zo groot verschil in de recente verkiezingsgeschiedenis achteraf fout gebleken en de markten (net als wijzelf) zijn redelijk relaxed over de vraag of dat nu wel zou kunnen gebeuren.
Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.