Pond en dollar leven op, zorgen bij ECB over sterke euro

Enrique Díaz-Álvarez04/sep/2017Valuta-updates

De onverbiddelijke stijging van de euro ten opzichte van bijna elke andere belangrijke valuta is vorige week eindelijk gestopt. Ter voorbereiding op de bijeenkomst van deze week lekten ECB-medewerkers hun onvrede over het tempo van de appreciatie, die de gemeenschappelijke munt handelsgewogen naar het hoogste punt in drie jaar bracht. Deze berichten haalden de euro naar beneden van de hoogte die de munt dinsdag bereikte, boven het psychologische niveau van 1,20. Het nogal zwakke Amerikaanse arbeidsmarktrapport was onvoldoende om de uitverkoop te stoppen, en de gemeenschappelijke munt eindigde deze week handelsgewogen bijna 1,5% beneden zijn hoogste punt.

Het Britse pond profiteerde het meest van deze tegentrend: de zwakte van de euro en sterke productiegegevens uit het Verenigd Koninkrijk steunden het pond.

De Forexhandel zal deze week in het teken staan van het belangrijkste risico-event op donderdag, de bijeenkomst van de ECB. De meeste analisten verwachten nu dat besloten zal worden om de opkoopmaatregelen te verlengen, maar dat een tempoverlaging wordt opgeschort tot oktober of december. Dit zou een neerwaartse druk op de euro kunnen geven.

BELANGRIJKE VALUTA’S IN DETAIL

EUR

Inflatiegegevens uit de eurozone als geheel bevestigen onze visie dat de kracht van de economie weinig opwaartse druk geeft op de inflatie. Die blijft ver beneden de prognoses van de ECB en van het doel van ‘dichtbij, maar beneden 2%’. De snelle stijging van de euro zal deze zorg alleen nog maar versterken. De consensus over de sleutelbijeenkomst van de ECB deze week sluit een aankondiging van afbouw grotendeels uit. ECB-bronnen gaven vrijdag juist aan dat dit uitgesteld zal worden tot december, en niet tot oktober. Toch zullen donderdag belangrijke discussies plaatsvinden over inflatieverwachtingen. Wij verwachten een significante neerwaartse bijstelling van de inflatieprognoses van de ECB-medewerkers, en het is heel aannemelijk dat zowel in het rapport als in de persconferentie van president Draghi de sterke munt als schuldige zal worden aangewezen. Naar onze mening overheerst rond deze bijeenkomst het neerwaartse risico voor de euro. Lees hier onze vooruitblik op de aanstaande ECB bijeenkomst.

GBP

De berichtgeving over de Brexit-onderhandelingen verbeterde niet. Toch wordt bij de huidige niveaus van het pond – handelsgewogen op een historisch dieptepunt – al bijna een worstcasescenario ingeprijsd. De markten lijken het erover eens te zijn dat de stap buitensporig is geweest. Positief nieuws rond industriële activiteit in combinatie met berichten over de bezorgdheid van de ECB over de sterkte van de euro voldeden voor de beste weekprestatie van het pond sinds maanden.

USD

Het zwakke payroll report van vorige week zal de duiven bij de Federale Reserve, die verdere stijgingen tot 2018 willen uitstellen, zeker wat munitie geven. Het netto-aantal nieuwe banen in de VS was iets lager dan verwacht, maar heeft nog een gezond tempo van 156.000 per maand. Ook andere gegevens lagen iets beneden verwachting, bijvoorbeeld de groei van het uurloon (2,5%) en de werkloosheid (die naar 4,4% steeg). Toch negeerden de valutamarkten deze publicatie grotendeels. Ze besteedden meer aandacht aan berichten over vooruitgang rond belastingverlagingen in de VS en over de bezorgdheid van ECB-medewerkers over de sterkte van de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.