Pond hoogvlieger, Bank of England bereidt markten voor op rentestijgingen

Enrique Díaz-Álvarez18/sep/2017Valuta-updates

Het Britse pond stal de show in een verder vrij saaie week voor de valutahandel. Wij waarschuwen al een tijdje voor de zelfgenoegzaamheid van de markt over het tijdpad dat de Bank of England hanteert voor rentestijgingen. En deze zorg werd vorige week volledig bevestigd. Het MPC veranderde zijn toon resoluut, en het wordt steeds waarschijnlijker dat een meerderheid van de leden al tijdens de volgende bijeenkomst in november voor een rentestijging zal stemmen. Het pond liet zijn beste weekprestatie sinds jaren zien en steeg handelsgewogen met meer dan 3%.

Aan de andere kant van de oceaan zorgden stevigere inflatiecijfers in de VS voor een versterking van de rendementen. De aannemelijkheid van een renteverhoging door de Federal Reserve in december hield de euro onder het psychologische niveau van 1,20.

De komende week zal bepaald worden door bijeenkomsten van centrale banken. De belangrijkste gebeurtenis is natuurlijk de bijeenkomst van de Federal Reserve op woensdag, maar de Bank of Japan, de Centrale Bank van Noorwegen, de Bank of Indonesia en de South African Reserve Bank zullen ook aandacht vragen.

BELANGRIJKE VALUTA’S IN DETAIL

 

EUR

Het enige noemenswaardige nieuws vanuit de eurozone was vorige week een rapport over de industriële productie, dat grotendeels uitviel zoals verwacht, met een gestage groei van de Europese industriesector van 3,2% op jaarbasis. In deze rustige week profiteerde de euro van ontwikkelingen elders en probeerde de munt het niveau van 1,20 tegenover de dollar te doorbreken. Dit lukte niet, doordat de inflatiecijfers uit de VS sterker waren dan verwacht.

Volgende week zal waarschijnlijk niet anders zijn. Het enige noemenswaardige nieuws is vrijdagochtend de bekendmaking van de PMI-indicatoren voor bedrijfsactiviteit in de eurozone. Veel belangrijker voor de ontwikkeling van de euro op middellange termijn zijn de mededelingen van de Federal Reserve op woensdagavond. Als de ‘dot plots’ voor de komende twee jaar weer een geleidelijke maar gestage stijging laten zien, dan kan de euro tegen het eind van de week wel eens onder druk komen te staan.

GBP

De ‘haviken’ overheersten duidelijk in het MPC tijdens de bijeenkomst op donderdag. Dit werd bevestigd door een toespraak van het lid Vlieghe, dat vrijdag verklaarde dat de ontwikkeling van de cijfers “erop duidt” dat “we het moment naderen waarop de rente wellicht moet gaan stijgen”. Hij was een van de meer ‘dovish’ ingestelde leden, en zijn ‘hawkish’ toon is veelbetekenend. Het is zeer waarschijnlijk dat in november minimaal vijf leden voor een renteverhoging zullen stemmen, waarmee de eerste renteverhoging in tien jaar een feit zal zijn.

Het pond steeg sterk door dit nieuws – waarbij we willen opmerken dat de markt een kans van zo’n 60% inprijst dat de rente in november wordt verhoogd. Wij geloven dat naarmate dit cijfer naar 100% stijgt en de rente inderdaad omhoog gaat, er meer ruimte komt voor een rally van het pond, vooral ten opzichte van de euro.

USD

Gemengde informatie uit de VS zorgt ervoor dat de dollar ongeveer op hetzelfde punt eindigde als hij de week begon. Dat de inflatiecijfers voor augustus sterker waren dan verwacht herinnerde de markten eraan dat een stijging in december zeker nog duidelijk in de sterren staat. Maar de duidelijk zwakke detailhandelsverkopen op vrijdag haalden de dollar weer naar beneden naar het niveau waarop de munt de week was begonnen. Het is onduidelijk of deze zwakte veroorzaakt wordt door de ontregeling die orkaan Harvey in Texas heeft veroorzaakt.

De bijeenkomst van de Federal Reserve volgende week is zoals altijd essentieel. De markten verwachten geen veranderingen in de rente. Belangrijk is vooral om te achterhalen of Fed-medewerkers de opleving van de inflatie vorige week ter harte nemen, en de mogelijkheid open houden van een rentestijging in december.

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.