Optimisme Federale Reserve en uitkomst Duitse verkiezingen toppen winst euro af

Enrique Díaz-Álvarez25/sep/2017Valuta-updates

De Federale Reserve gaf de markt de duidelijkste aanwijzing tot nu toe dat ze van plan is om op de bijeenkomst in december de rente weer te verhogen. De beroemde ‘dot plots’, die de verwachtingen van elk van de FOMC-leden over de toekomstige ontwikkeling van de rente weergeven, lieten ook duidelijk zien dat er een kloof bestaat tussen de te lage verwachtingen van de markt en die van de Fed zelf. De euro daalde sterk door dit nieuws, wist dit verlies vrijdag grotendeels goed te maken dankzij sterke economische cijfers in de eurozone, maar werd vervolgens zondagnacht weer onderuitgehaald tijdens de handel in Azië, toen bekend werd dat extreem-rechts in de Duitse verkiezingen beter had gescoord dan verwacht.

Deze week wordt waarschijnlijk relatief rustig – tot vrijdag. Dan krijgen we het vervroegde inflatierapport voor de eurozone voor de maand september. Het kerncijfer, exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen, moet nu toch echt gaan oplopen, anders wordt het steeds onwaarschijnlijker dat de prognoses van de ECB gehaald worden.

BELANGRIJKE VALUTA’S IN DETAIL

EUR

De kracht van de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit voor september bevestigt de positieve conjunctuurverwachtingen voor de economie van de eurozone, en verklaart het snelle herstel van de gemeenschappelijke munt van de verliezen na de FOMC-bijeenkomst. Toch was het nieuws over de Duitse verkiezingen zondagnacht per saldo negatief voor de euro. Het ziet ernaar uit dat bondskanselier Merkel aan de macht blijft, maar door de opkomst van extreem rechts en de beslissing van de sociaal-democraten om in de oppositie te gaan zal zij gedwongen zijn om te bouwen op een ingewikkelde coalitie met groenen en liberalen. De daaruit voortkomende onzekerheid is niet positief voor de integratie van Europa; de euro moest hierdoor zondagnacht tijdens de handel in Azië wat terrein prijsgeven.

GBP

Er staan geen belangrijke economische of politieke publicaties op de agenda, dus bij de handel in het Britse pond zal de aandacht waarschijnlijk weer uitgaan naar het tempo en de toon van de Brexit-onderhandelingen. Duidelijkheid zal hier nog wekenlang op zich laten wachten. Wij denken dat het pond na zijn recente verhitte rally even op adem gaat komen tegenover de dollar, en zal wachten op de volgende ronde activiteiten en inflatiecijfers uit het VK voordat het verdere winst ten opzichte van de euro gaat maken.

USD

De bijeenkomst van de Federale Reserve vorige week woensdag bevestigde onze visie volledig dat het verband tussen de renteverwachtingen van de markt en die van de Fed zelf volledig zoek is. De havikachtige toon in de communicatie van de FOMC spoorde de markten wel wat aan om deze verwachtingen opwaarts bij te stellen, maar het gat blijft heel groot.

De belangrijkste publicatie is deze week de PCE-inflatie-index op vrijdagmiddag. Het lawaai van de impact van de recente orkanen zou vrijdag tegen het einde van de dag wel eens turbulente handel kunnen opleveren.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.