Opleving van de dollar zet door, rentestijging in de VS

Enrique Díaz-Álvarez02/okt/2017Valuta-updates

Voor het eerst dit jaar hadden politieke ontwikkelingen in de VS een positief effect op de dollar. De munt werd hierdoor aan zijn vierde positieve weekprestatie op rij geholpen. Het lijkt erop dat de Republikeinse leiders en de regering-Trump het in een of andere vorm eens gaan worden over een pakket aan belastingverlagende maatregelen. Gezien hun resultaten tot nu toe is dit niet zo veelbelovend, maar alleen al de mógelijkheid dat zo’n pakket aangenomen wordt, is duidelijk voldoende om de dollar op te drijven in een markt die deze eventualiteit volledig had uitgeprijsd. De rally van vorige week was overtuigend en werd breed gedragen. De dollar steeg ten opzichte van elke G10-valuta en alle belangrijke valuta’s van opkomende markten, met als enige uitzondering de Russische roebel.

Volgende week is de belangrijkste risicogebeurtenis voor de valutamarkten het payroll report in de VS op vrijdag. Het headlinecijfer zal beïnvloed worden door de orkanen die in de VS hebben huisgehouden. De markten zullen dit waarschijnlijk negeren, omdat het weinig nieuwe informatie biedt. De loongroeicijfers zullen meer betekenis hebben. De Federal Reserve zal erop hopen dat de loongroei sterker wordt, zodat de eigen inflatieprognose gehaald kan worden. Los hiervan zal politiek risico in de eurozone door het referendum in Catalonië en de pogingen om een coalitieregering te vormen in Duitsland wat headlinerisico opleveren voor de euro.

BELANGRIJKE VALUTA’S IN DETAIL

EUR

Naast de opleving van de rendementen in de VS op basis van de hoop op belastingverlagende maatregelen daar werd de euro vorige week naar beneden gehaald door de terugkeer van politieke risico’s in de eurozone. De verrassend goede uitkomsten voor extreemrechts in Duitsland en de rampzalige vertoning van de sociaaldemocraten dwingt die laatsten de oppositie in. Bondskanselier Merkel zal een ongemakkelijke coalitie moeten vormen met liberalen en groenen. Het escalerende conflict tussen Madrid en de Catalaanse regionale regering over het referendum dat de laatste heeft uitgeroepen, maakte het er ook niet beter op.

De markten zullen de notulen van de afgelopen bijeenkomst van de ECB op donderdag nauwlettend bestuderen. Los daarvan leveren de headlinerisico’s uit Spanje en Duitsland neerwaartse risico’s voor de gemeenschappelijke munt op.

GBP

Uit het Verenigd Koninkrijk kwam vorige week nauwelijks macro-economisch of beleidsmatig nieuws. De groeiverwachting voor het Britse pond werd iets naar beneden bijgesteld, maar die maatregel was gebaseerd op het verleden en had weinig invloed op het pond. Ook deze week zal het stil blijven; de belangrijkste risico’s komen voort uit de conferentie van de Conservatieve Partij, die headlinerisico’s zal toevoegen. Toch denken wij dat recente positieve geluiden over een overgangsperiode na de artikel-50-deadline het pond zullen ondersteunen, en we verwachten dat de recente opleving ten opzichte van de euro zich zal voortzetten.

USD

Weinig data deze week; de aandacht ging uit naar het politieke en beleidsmatige nieuws in de VS. De Republikeinen neigen naar een pakket belastingverlagende maatregelen gericht op verlaging van de belastingtarieven voor bedrijven – hoewel hun recente wetgevende prestaties zo slecht zijn dat we hier sceptisch over moeten blijven. Medewerkers van de Federal Reserve laten nog steeds doorschemeren dat een renteverhoging op de bijeenkomst van december te verwachten is, wat de kloof onderstreept tussen de rentetarieven op de markt en de eigen prognoses van de Fed. Nu de tariefverschillen tussen de VS en de eurozone steeds groter worden, verwachten wij dat de dollar voldoende steun zal houden.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.