Versnelling rebound dollar na signalen ECB over negatieve rente tot in 2019

Enrique Díaz-Álvarez30/okt/2017Valuta-updates

De FX-handel was vorige week tot aan de bijeenkomst van de ECB op donderdag erg voorzichtig. De beleidsbijeenkomst volgde grotendeels het script: de aankopen van schuldpapier werden beperkt tot 30 miljard per maand en het programma werd negen maanden verlengd. Wel maakte president Draghi duidelijk dat renteverhogingen pas veel later te verwachten zijn en herhaalde hij zijn zorg over het feit dat de inflatie in de eurozone beneden verwachting blijft. Deze dovish toon leidde tot een scherpe sell-off van de euro. De munt zakte beneden het dieptepunt dat sinds begin deze zomer genoteerd stond. Dovish uitspraken van de centrale banken van Zweden, Noorwegen en Canada zetten ook de valuta van die landen onder druk. Het Britse pond hield daarentegen goed stand; de markten bereidden zich voor op de verwachte renteverhoging door de Bank of England op donderdag.

Behalve de bijeenkomst van de Bank of England zullen ook Trumps keuze voor een nieuwe voorzitter van de Federal Reserve en het nieuws over de Spaanse constitutionele crisis de handel in belangrijke valuta deze week bepalen.

Belangrijke valuta’s in detail

EUR

De ECB deed de gemeenschappelijke munt vorige week geen goed met zijn bekendmaking van een ‘dovish afbouw’. De feiten – nog eens negen maanden met een gereduceerd maandtotaal van € 30 miljard – kwamen grofweg overeen met de gemiddelde marktverwachting, en waren iets minder agressief dan wij hadden genoteerd. Toch zijn rentes nu al een tijdje de belangrijkste sturende factor op de valutamarkten. Het nieuws steunde de euro wat dit betreft niet. De expliciete uitspraak dat de rente onveranderd op een negatief niveau zal blijven tot ‘ruimschoots na het einde van QE’ betekent uitstel van de planning voor elke renteverhoging tot in 2019. Tegen die tijd verwachten we dat de rentes van de Federal Reserve in de VS boven de 2% staan. Dit is een groot rentedifferentieel, dat waarschijnlijk neerwaartse druk op de euro zal blijven geven. De markten namen deze zienswijze over en de euro zakte aan het einde van de week onder zijn laagste punt van augustus, precies tot het punt waarop de munt zijn rally in juli was begonnen.

USD

In aanvulling op het dovish nieuws uit de diverse bijeenkomsten van centrale banken in Europa kreeg de dollar vorige week steun van berichten dat belastingverlagingen nog steeds voortgang boeken binnen het Amerikaanse Congres. Daarbij kwam de publicatie van de BBP-groeicijfers op vrijdag: die cijfers waren significant sterker dan verwacht, hoewel deze verrassing grotendeels toegeschreven kan worden aan voorraadvorming.

Het lijkt erop dat voorzitter Yellen niet meer in de running is om op haar post te blijven en dat een keuze gemaakt zal worden tussen Powell en Taylor. De keuze zal waarschijnlijk weinig effect hebben op het beleid van de Fed, want die blijft een collegiaal instituut waar beslissingen voornamelijk op basis van consensus worden genomen. Aan het economische front zal ook de payroll van oktober weer de invloed laten zien van de orkanen (dit keer in positieve zin); wij denken daarom dat de markten hier grotendeels doorheen zullen kijken.

GBP

Er waren deze week weinig nieuwe cijfers, en negatief nieuws over de Brexit-onderhandelingen bleef uit. Daardoor kon het pond de sell-off van de Europese valuta’s relatief goed opvangen. Ook de groeiende marktconsensus dat de Bank of England de rente volgende week voor het eerst in meer dan 10 jaar zal verhogen, deed het sentiment ten opzichte van het pond goed. De markt beprijst nu slechts één verhoging in 2018, wat ons te laag lijkt. De economie van het Verenigd Koninkrijk draait in de buurt van volledige werkgelegenheid en de inflatie ligt boven de doelstelling. In deze context zijn extreem lage rentes niet op hun plaats en we verwachten dan ook een cyclus van geleidelijke renteverhogingen. Dit zou het pond in de komende maanden ondersteunen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.