Valutahandel diffuus na vuurwerk ECB; valuta's bewegen zich binnen nauwe bandbreedtes

Enrique Díaz-Álvarez06/nov/2017Valuta-updates

De belangrijke G10-valuta werden vorige week binnen vrij nauwe bandbreedtes gehandeld. De benoeming van Jerome Powell tot voorzitter leek een verzachtend effect te hebben; Powell wordt gezien als een beleidsmaker die streeft naar consensus, voor continuïteit gaat zorgen en grotendeels het beleid van voorzitter Yellen zal voortzetten. Het nieuws uit Catalonië leek vorige week minder dramatisch te zijn, het Amerikaanse payroll report ondervindt nog steeds invloed van de orkanen en de valutamarkten zagen in het algemeen weinig reden om recente zienswijzen te veranderen. Daardoor eindigden alle G10-valuta de week met minder dan 1% verschil ten opzichte van hun beginpunt. Bij de opkomende markten maakte de Turkse lira weer een scherpe beweging naar beneden; de inflatie blijft stijgen en door politieke druk kan de centrale bank daar niet adequaat op reageren.

Volgende week zijn weinig nieuwe gegevens te verwachten. De aandacht zal naar andere dingen uitgaan, vooral naar nieuwe informatie over de belastingplannen in de VS en de Brexit-onderhandelingen.

BELANGRIJKE VALUTA’S IN DETAIL

GBP

Rond de renteverhoging door de Bank of England op donderdag was een duidelijk geval van “koop het gerucht, verkoop het nieuws” te zien. Het pond zat sinds de zomer in een rally doordat de markten de stap met een hoog zekerheidsgehalte inprijsden, maar de nasleep van de daadwerkelijke verhoging was onaangenaam voor het pond. Handelaren richtten hun aandacht op de verwijdering van de uitspraak dat de rente wellicht meer moet gaan stijgen dan de markten verwachten. Wij merken daarbij op dat de groei- en inflatieprognoses bijna ongewijzigd zijn gebleven en dat gouverneur Carney verklaarde dat minstens nog twee verdere verhogingen nodig zijn. Naar onze mening is de sell-off van het pond overdreven.

EUR

De markt lette nauwelijks op de uiterst zwakke flashraming van de inflatie voor oktober, die maandag werd gepubliceerd. Dit gebrek aan reactie is heel merkwaardig. Het headlinecijfer daalde van 1,5% in de voorgaande maand naar 1,4%. Nog zorgwekkender is dat het kerncijfer, dat volatiele componenten uitsluit, zelfs nog verder daalde, van 1,1% naar 0,9%, terug op het dieptepunt van dit voorjaar. Wij verwachten dat de ECB bij de bijeenkomst in december zijn inflatieprognoses nog verder naar beneden zal bijstellen. De vooruitzichten voor renteverhogingen in de eurozone schuiven steeds verder op in de toekomst en door de toenemende renteverschillen met de VS zal de gemeenschappelijke munt tot ruim in 2018 onder druk blijven staan.

Volgende week is het stil aan het economische front. We verwachten dat de euro zich door nieuws van elders zal laten leiden.

USD

De markten haalden opgelucht adem na de benoeming van Jerome Powell als volgende voorzitter van de Federal Reserve. Verwacht wordt dat aan de leiderschapsstijl en de beleidsopvattingen zoals voorzitter Yellen die had, nu weinig zal veranderen. De Federal Reserve kwam vorige week bijeen, maar bood erg weinig informatie. Men gaf te kennen dat de door iedereen verwachte renteverhoging in december op schema ligt, maar verder werd nauwelijks iets gezegd. Het payroll report van oktober liet een sterke opleving in banen en een daling van de lonen zien, wat effecten van de orkanen zijn.

Volgende week worden geen ‘first-tier’-gegevens gepubliceerd. Wij denken dat de aandacht verlegd zal worden naar het effect van de Amerikaanse belastingverlagingen op een economie die toch al bijna volledige werkgelegenheid heeft. In het algemeen denken wij dat deze omstandigheden sterk ‘bullish’ zijn voor de Amerikaanse dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.