Valuta blijven in wachtlus; markten richten zich deze week op toespraken centrale bankiers

Enrique Díaz-Álvarez13/nov/2017Valuta-updates

Bijna alle belangrijke valuta bleven vorige week binnen de recente nauwe bandbreedtes. De dollar eindigde lager tegenover andere G10-valuta, maar alle cross-valutaparen eindigden met minder dan 1% verschil ten opzichte van hun beginpunt. De beste prestatie leverde deze week het Britse pond: de munt herstelde zich op basis van economische cijfers die sterker waren dan verwacht.

De bazen van de Bank of England, de Bank of Japan en de Federal Reserve spreken donderdag samen met de centrale bankiers van de ECB in een beleidspanel, dat door de ECB wordt gesponsord. De markten zullen hun uitspraken intensief analyseren op zoek naar aanwijzingen. De inflatiecijfers in de VS die woensdag worden gepubliceerd, leveren waarschijnlijk ook wat volatiliteit op de valutamarkten op.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De Europese Commissie heeft de rest van de markt eindelijk ingehaald: het is geen verrassing dat zij haar economische groeiprognoses scherp naar boven heeft bijgesteld. In september stegen ook de detailhandelsverkopen in de hele eurozone sterk. Maar dit is geen nieuws meer voor de markten, die voor de komende twee jaar al een groei van meer dan 2% hebben ingeprijsd. Het beleid van de ECB is veel belangrijker voor de valutamarkten en recente teleurstellingen over de inflatiecijfers maken het onwaarschijnlijk dat de ECB vóór op zijn vroegst medio 2019 de rente zal verhogen. De uitspraken die president Draghi donderdag in het panel doet, zullen deze afwachtende houding waarschijnlijk duidelijk bevestigen en kunnen bearish zijn voor de gemeenschappelijke munt.

GBP

De industriële productie groeide in september veel sneller dan economen hadden verwacht; dit werd veroorzaakt door een duidelijke stijging van de output van de maakindustrie. Daarentegen was de output van de bouwsector teleurstellend. De rebound van het pond heeft waarschijnlijk evenveel te maken met de verwachting van de markt, dat de Bank of England volgende week ‘hawkish’ zal communiceren, als met de relatief sterke cijfers. Naast de deelname van gouverneur Carney aan het ECB-panel donderdag zullen ook drie andere leden van het MPC volgende week toespraken houden. Vrijdag wordt naar verwachting veel duidelijker of de ‘dovish’ marktinterpretatie van de vorige bijeenkomst van de Bank of England terecht was, en of het MPC inderdaad pas op de plaats wil maken na maximaal één extra verhoging, bij rentestanden die de markten ingeprijsd hebben.

USD

Er was geen enkel first-tier macro-economisch nieuws uit de VS. Handelaren richtten zich daarom op het lot van het Republikeinse belastingpakket, dat zich een weg door het Amerikaanse Congres baant. Belangrijke ontwikkelingen worden volgende week niet verwacht op dit front, dus zal de dollar volgende week op twee belangrijke gebeurtenissen reageren. Donderdag geeft voorzitter Yellen verdere aanwijzingen over de renteverwachtingen na een verhoging in december, waar velen op rekenen. Woensdag krijgen we de consumenten-inflatiecijfers voor de maand oktober. Het belangrijkste cijfer zal de stijging van de kernprijzen zijn, dat de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit. Dit cijfer staat in de afgelopen paar maanden op 1,7% op jaarbasis. Elke verhoging ten opzichte van dat niveau zou sterke steun voor de dollar betekenen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.