Opleving Britse pond door hoop op Brexit-deal

Enrique Díaz-Álvarez04/dec/2017Valuta-updates

Het pond werd gesteund door sterke cijfers uit het VK en door het nieuws dat premier May bereid is om haar aanbod te verhogen voor het bedrag dat als onderdeel van het Brexit-proces betaald moet worden om de verplichtingen van het VK tegenover de EU in te lossen. Het pond steeg hierdoor in waarde ten opzichte van elke andere belangrijke valuta. De euro en de Amerikaanse dollar werden deze week binnen nauwe bandbreedtes gehandeld, maar op het moment van schrijven werd bekend dat de Senaat het Huis van Afgevaardigden is gevolgd en vrijdagnacht een significante verlaging van de tarieven van de Amerikaanse vennootschapsbelasting heeft goedgekeurd.

Volgende week wordt het waarschijnlijk relatief rustig, aangezien de markten wachten op de bijeenkomsten van de ECB en de Federal Reserve later deze maand. Wel zullen de bijeenkomst van de Reserve Bank of Australia dinsdag en het payroll report voor november dat vrijdag in de VS uitkomt waarschijnlijk tot wat volatiele handel in de betreffende valuta leiden.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

In de eurozone beginnen we nu aan een week met de weinig nieuwe cijfers. Het belangrijkste referentiepunt zal de Duitse industriële productie zijn, die donderdag bekend wordt gemaakt. Verder zullen de markten blijven uitkijken naar nieuws over de voortgang bij de Duitse gesprekken om opnieuw een ‘grote coalitie’ te vormen en nieuwe verkiezingen te voorkomen. Wij verwachten dat de handel in de euro een wachtluspatroon zal blijven vertonen in afwachting van de belangrijke ECB-bijeenkomst volgende week.

GBP

Berichten dat de Europese onderhandelaars bereid zijn om tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad van december de Brexit-gesprekken naar de volgende fase te laten tillen, droegen bij aan het positieve sentiment rond het pond. Er is nu vooral nog onzekerheid over de vraag, of overeenstemming kan worden bereikt over de status van de Ierse grens na de Brexit. De markten kijken nu uit naar de PMI-cijfers voor zakelijke activiteit in de dienstensector, die dinsdag worden gepubliceerd. Wij denken dat de kans op een opwaartse verrassing het grootst is, en die zou de recente rally van het Britse pond verder kunnen aanzwengelen.

USD

Een hele stille week met weinig cijfers of nieuwe informatie uit de VS eindigde vrijdag met het nieuws dat het Republikeinse senatoren gelukt was om een pakket belastingmaatregelen te laten aannemen dat toegespitst is op het drastisch verlagen van het tarief van de vennootschapsbelasting. Het Huis van Afgevaardigden had al een eigen versie aangenomen, en het wetsvoorstel gaat nu een ‘reconciliation’-procedure in. Dit betekent dat een nieuw pakket wordt afgestemd waar zowel de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden als die in de Senaat zich in kunnen vinden. Wij verwachten niet dat dit voor de Republikeinse leiders een probleem zal zijn. De dollar reageerde in de vroege Aziatische handel positief. Deze extra belastingprikkel zal een Amerikaanse economie treffen die toch al rond volledige werkgelegenheid draait. Federal Reserve-vertegenwoordigers als Bill Dudley hebben al gewaarschuwd dat de belastingverlaging in de marge betekent dat hogere rentes nodig zullen zijn. Dit zou richting 2018 positief moeten zijn voor de dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.