Dollar stijgt scherp door inprijzen belastingmaatregelen en renteverhoging Federal Reserve

Enrique Díaz-Álvarez11/dec/2017Valuta-updates

Bij de G10-valuta was de dollar vorige week duidelijk de winnaar. De markten reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse Senaat er dit weekeinde in geslaagd was om een versie van het wetsvoorstel over belastinghervorming aan te nemen, waardoor de kans groter is geworden dat men het voor het einde van het jaar eens wordt over een definitieve versie. Het gevolg hiervan was een steeds verdere vergroting van de renteverschillen, wat de dollar flink omhoog trok tegenover elke andere G10-valuta.

De dollar rallyde vorige week ook ten opzichte van alle belangrijke valuta’s van de opkomende markten, met uitzondering van de Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira. Deze laatste presteerde uitzonderlijk goed en was duidelijk de winnaar deze week. De munt werd omhoog gedreven door ontwikkelingen in het proces rond Reza Zarrab in de VS en de havikachtige retoriek van de Turkse centrale bank.

We verwachten een volatiele week voor de handel in buitenlandse valuta, bomvol belangrijke bijeenkomsten van centrale banken. Zowel de Federal Reserve als de ECB en de Bank of England komen deze week bijeen. Eind deze week zouden we een duidelijker beeld moeten hebben van de vooruitzichten op een verdere aanscherping van het monetaire beleid in de VS en het VK.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Duitsland publiceerde cijfers van de industriële productie die minder stevig waren dan verwacht. Dit heeft waarschijnlijk marginaal extra verkoopdruk op de euro gegeven, maar het verandert niets aan het beeld dat de economie van de eurozone op stoom aan het komen is – hoewel dit niet tot inflatiedruk leidt.

Net als in het VK is de aandacht deze week gericht op de bijeenkomst van de centrale bank op donderdag, en dan vooral op de berichtgeving vanuit de Raad, want ook hier wordt geen verandering van het beleid verwacht. De ECB’s actualisatie van zijn macro-economische prognoses zal doorslaggevend zijn, vooral de herziening van zijn inflatieverwachtingen na de teleurstellende waarden van de kerninflatie die we in de afgelopen maanden hebben gezien.

GBP

Het pond kreeg wat steun van het nieuws dat het VK en de Europese Commissie het eens waren geworden over het doorzetten van de Brexit- onderhandelingen naar de volgende fase, waarin de handel besproken zal worden. Dit gebeurde na het bereiken van een principeakkoord over EU-burgers in het VK, de scheidingsrekening die het VK moet betalen en de status van de Ierse grens. Het nieuws over het akkoord bracht het pond nauwelijks in beweging: een duidelijk geval van ‘koop het gerucht, verkoop het nieuws’. Wel leverde de munt een verdienstelijke prestatie ten opzichte van de euro.

Alle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Bank of England, die donderdag plaatsvindt. De verwachting is dat het beleid ongewijzigd zal blijven. Toch zal de berichtgeving vanuit het MPC bepalend zijn voor de richting die het Britse pond tegen het einde van dit jaar kiest. Vooral als er signalen zouden zijn dat de ‘dovish’ leden Ramsden en McCafferty milder zijn geworden in hun weerstand tegen verdere renteverhogingen, kan dat het pond een belangrijke impuls geven.

USD

Het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport voor november lag in de lijn van recente macro-economische rapporten. De headlinecijfers waren sterker dan verwacht, maar de loondruk loopt nog niet op. Deze mix van een redelijk goede groei en afwezigheid van duidelijke inflatiedruk moet voldoende zijn om woensdag voor een renteverhoging van 25 basispunten te zorgen, en daarna voor geleidelijke verhogingen. De markten beginnen deze visie langzaam over te nemen, wat extra opwaartse druk geeft op de kortetermijnrente in de VS. Deze druk zou de Amerikaanse dollar tot in het komende jaar moeten blijven steunen. Net als bij de bijeenkomst van de ECB zijn hier de verwachtingen van de Fed over toekomstige groei, inflatie en rentes het belangrijkst.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.