Spectaculaire comeback dollar nu Trumps ingrijpende belastingmaatregelen dichterbij komen

Enrique Díaz-Álvarez18/dec/2017Valuta-updates

De Amerikaanse dollar presteerde vorige week op sommige dagen nogal wisselend. Na de decemberbijeenkomst van de Federal Reserve viel de munt eerst terug naar zijn zwakste positie in bijna een maand, ondanks de aankondiging van een derde renteverhoging in 2017 door het FOMC. Maar tegen het einde van de week heroverde de greenback terrein toen de verwachting ontstond dat in de VS aan het eind van het jaar ingrijpende belastingmaatregelen aangenomen zouden kunnen worden. Vrijdag legden Republikeinse onderhandelaars in het Amerikaanse Congres de laatste hand aan de belastinghervormingen waarvan beleggers hopen dat ze volgend jaar een impuls kunnen geven aan de groei in de VS en dat ze het tempo van de renteverhogingen door de Federal Reserve kunnen versnellen.

In een week met veel bijeenkomsten van centrale banken hielden donderdag zowel de Bank of England als de Europese Centrale Bank vast aan hun bestaande beleid. De ECB bleef herhalen dat renteverhogingen in de eurozone nog lang niet aan de orde zijn, terwijl ook de Bank of England vrij ‘dovish’ was met een waarschuwing dat de groei van de economie van het VK in het laatste kwartaal wel eens zou kunnen vertragen. Deze week wordt het waarschijnlijk wat rustig op de FX-markten, omdat we de kerstperiode tegemoet gaan. De inflatiecijfers voor de eurozone vanochtend en de groeicijfers in de VS zullen de belangrijkste aandachtspunten zijn in een week met verder weinig gegevens.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Ook de ECB had vorige week weinig nieuws te bieden; het beleid werd stabiel gehouden en men bleef benadrukken dat renteverhogingen in de eurozone nog lang niet in zicht zijn. Ondanks een vrij scherpe opwaartse bijstelling van de groeiverwachtingen sloegen beleggers aan op de opmerking van Draghi dat ‘de steun van een sterk accommoderend monetair beleid’ nog steeds noodzakelijk is om de inflatie te verhogen. De bank herhaalde ook zijn richtsnoer dat de rentes ‘voor een langere tijdsperiode, en geruime tijd voorbij de horizon van de netto activa-aankopen, op hun huidige niveaus zullen blijven’. Naar onze mening zou het vooruitzicht dat de rentes mogelijk zelfs tot in 2019 stabiel zullen blijven de gemeenschappelijke munt in de komende maanden omlaag moeten drukken tegenover zijn meeste belangrijke tegenhangers.

GBP

Het pond kreeg vanuit de laatste monetaire beleidsbijeenkomst van de Bank of England weinig ondersteuning en een laat herstel van de dollar zorgde ervoor dat het pond de week ongeveer een half procent lager eindigde.

De bijeenkomst zelf werd een soort non-event: de Bank of England week niet echt van het script af en bood nauwelijks nieuwe informatie. In de notulen van de bank werd weer benadrukt dat de rentes waarschijnlijk geleidelijk zullen gaan stijgen, hoewel er wel werd gewaarschuwd dat de groei in het laatste kwartaal van het jaar minder sterk kan zijn dan in het derde kwartaal. Het lijkt nu duidelijk dat de Bank of England geen haast maakt om de rente nog eens te verhogen. Beweging is onwaarschijnlijk tot op zijn vroegst de tweede helft van volgend jaar.

USD

In de aanloop naar de bijeenkomst hadden de markten het al volledig ingeprijsd: de Federal Reserve verhoogde woensdag de rente met nog eens 25 basispunten, zijn derde renteverhoging in 2017. De centrale bank bleef wijzen op de ‘sterke’ arbeidsmarkt en de groei in de uitgaven van gezinnen en bedrijven, waarbij de nieuwste ‘dot plot’ aangaf dat beleidsmakers in 2018 drie verdere renteverhogingen verwachten en in 2019 twee – wat al sinds september zo is. Handelaren letten liever op de twee leden van het comité die vóór het gelijk houden van de rente hadden gestemd. Deze twee zijn bekend als ‘duiven’ en de reactie van de greenback was daarom wat misplaatst. Nu de markten nog steeds maar twee renteverhogingen in 2018 inprijzen, denken wij dat er volgend jaar ruimte is voor een appreciatie van de greenback.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.