Euro neemt grote vlucht na 'hawkish' ECB-notulen

Enrique Díaz-Álvarez15/jan/2018Valuta-updates

De belangrijkste gebeurtenis deze week stelde niet teleur. De publicatie van de ECB-notulen van de decemberbijeenkomst lieten zien dat de Raad van Bestuur eraan denkt om na afloop van de huidige verlenging in september dit jaar te stoppen met de maandelijkse aankoop van staatsobligaties. Het nieuws dat in Duitsland bijna overeenstemming is bereikt over een ‘grote coalitie’ was extra olie op het vuur voor de rally van de euro, die alle Europese valuta mee omhoog sleepte.

Volgende week zal waarschijnlijk alles draaien om de valuta’s van de opkomende markten. Donderdag hebben we een ongebruikelijk groot aantal bijeenkomsten van centrale banken op dezelfde dag: de Turkse centrale bank, de South African Reserve Board, de Bank of Korea en de Bank of Indonesia. Maar voor de G10-valuta’s zou het een relatief rustige week moeten worden.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

De ECB-notulen van zijn bijeenkomst in december lieten zien dat het vertrouwen in de economische vooruitzichten voor de eurozone groeit. Controversiëler was hun uitspraak: “uiteindelijk zou de verdere opname van slapte moeten leiden tot opwaartse druk op de lonen en de prijzen”. Dit is nog niet te zien in de kerninflatiecijfers, die de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluiten. Deze blijven in december onder de 1% vastzitten en niets wijst erop dat de positieve economische omgeving tot enige druk op de lonen of de prijzen leidt. Wel herprijsden de markten het begin van renteverhogingen door de ECB: ze haalden deze naar voren in 2018, wat de koers van de gemeenschappelijke munt opdreef naar een nieuw hoogste punt in drie jaar.

GBP

Het Britse pond wist de verzengende rally van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar bij te houden. Sterk nieuws over de omzet in zowel de maakindustrie als de detailhandel deed de zorgen over een verzwakking van de Britse economie verdwijnen en trok de aandacht naar de Bank of England. Ook het nieuws dat Spanje en Nederland in de onderhandelingen aandringen op een zachte Brexit gaf het pond steun. Dinsdag krijgen we het cruciale inflatierapport voor december. Bij een opwaartse verrassing zou de markt zijn renteverhogingen verder moeten herprijzen en zou de ‘cable’ nieuwe hoogste punten moeten bereiken na de Brexit.

 

USD

De VS leverde vorige week een aantal vrij positieve economische verrassingen. De detailhandelsverkopen blijven groeien met een heel gezond tempo van 6% op jaarbasis. Nog belangrijker: het begint ernaar uit te zien dat de krappe arbeidsmarkt eindelijk de inflatie begint op te drijven. Het kerncijfer steeg in december naar 1,8% op jaarbasis – wat niet ver afligt van het doel van de Fed. De markt koos ervoor om deze ‘bullish’ ontwikkelingen te negeren; de dollar had het moeilijk terwijl handelaren zich op de ‘hawkish’ ECB-notulen richtten. Toch verwachten we van de Fed nu vier volledige renteverhogingen en van de ECB niet één. Bij het trans-Atlantische renteverschil op korte termijn is het lastig voor te stellen dat de euro deze rally kan volhouden, vooral gezien de extreem gespreide positionering van de handelaren, die enorm lang is voor de munt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.