Dollar krijgt klappen door politieke onrust; wereldwijd steun voor aandelen en commodities door sterke groei

Enrique Díaz-Álvarez30/jan/2018Valuta-updates

Vorige week zette de trend die we tot nu toe in 2018 hebben gezien zich voort. De dollar staat lager ten opzichte van de meeste valuta’s terwijl risicovolle activa in een algehele rally zitten en de meeste aandelenmarkten wereldwijd wel dagelijks recordhoogtes lijken te halen. Onder de belangrijke valuta’s leidden het Britse pond en (verrassend) de Zwitserse frank de aanval omhoog. In de VS bleef de politiek de sterke groeicijfers overschaduwen. Het einde van de shutdown van de federale regering werd direct gevolgd door uitspraken van minister van Financiën Mnuchin: hij brak met een Amerikaanse traditie en gaf aan dat hij de dollar graag wat zwakker zou zien. De bijeenkomst van de ECB veroorzaakte veel volatiliteit, maar de balans van optimisme en voorzichtigheid in de mededelingen zorgde er uiteindelijk voor dat de euro grofweg bleef waar hij voorafgaand aan de persconferentie al stond.

Volgende week zit vol gebeurtenissen die de dollar wel eens vaste grond onder de voeten zouden kunnen bieden na de recente worstelingen. Maandag zou de PCE-index voor consumenteninflatie (belangrijke input voor de prognoses van de Federal Reserve) wel eens een verrassing kunnen worden bij de sombere verwachtingen over een lager cijfer. Vervolgens is er woensdag een bijeenkomst van de Fed die enkele verdere optimistische uitspraken zou kunnen opleveren over de Amerikaanse economie en de vooruitzichten op hogere lonen en inflatie. Tenslotte krijgen we vrijdag het Amerikaanse payroll report, dat naar verwachting de kracht van de arbeidsmarkt opnieuw zal bevestigen. Aan de andere kant van de oceaan kan enig retracement bij de euro ontstaan wanneer het inflatiecijfer voor de eurozone opnieuw teleurstelt.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

De ECB en president Draghi hadden vorige week in het algemeen een ‘dovish’ boodschap. De sterkere groei werd erkend en gevierd, maar Draghi herhaalde dat druk op de inflatie nog nergens te bekennen is. Belangrijk was dat hij zover ging om te zeggen dat, in tegenstelling tot de marktverwachtingen, de kans op een renteverhoging dit jaar verwaarloosbaar is. De valutamarkten reageerden aanvankelijk toch door de euro naar het hoogste punt in meerdere jaren te sturen, maar uiteindelijk raakte de gemeenschappelijke munt alle na de ECB-bijeenkomst behaalde winst vrijdag weer kwijt.

De belangrijkste gebeurtenis deze week wordt de publicatie van het flash-inflatiecijfer voor januari. De markt gaat uit van een bescheiden verbetering van het kerncijfer, tot 1,0% op jaarbasis. Wij denken dat de kans groot is dat dit belangrijke cijfer nog een maand onder de 1% blijft.

GBP

Het Britse pond werd gesteund door het sterke rapport over de arbeidsmarkt, dat een stabiele maar lage werkloosheid van 4,3% liet zien, een welkome stijging van de lonen en een verrassend sterke banengroei. Toch bleef door de gematigde economische groei op lange termijn de zorg over de geringe stijging van de productiviteit bestaan. Op korte termijn hebben echter positieve economische verrassingen, het vooruitzicht op vroege renteverhogingen door de Bank of England en de zachte retoriek rond de Brexit een tonisch effect op het pond, dat tot nu toe de best presterende G10-valuta van dit jaar is na de Noorse kroon.

USD
De laatste bijeenkomst van de Federal Reserve met voorzitter Yellen op woensdag zal waarschijnlijk geen grote veranderingen opleveren. Wij verwachten dat de leden van het FOMC hun verklaring zullen aanpassen aan de positieve economische ontwikkelingen, en dat er verder niet veel zal gebeuren. Veel belangrijker zijn het PCE-inflatiecijfer op maandag en het payroll report over de maand januari op vrijdag. Wat het eerste betreft denken wij dat er een goede kans bestaat op een positieve verrassing bij het kerncijfer, dat de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit. Ook het laatste zal volgens ons positief verrassen, vooral wat de jaarlijkse loongroei betreft: wij verwachten dat die zal uitkomen op 2,7% op jaarbasis.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.