Britse pond en Canadese dollar omhoog door positief nieuws over Brexit en NAFTA

Enrique Díaz-Álvarez18/apr/2018Valuta-updates

Er was onrust op de markt door de groeiende angst voor een handelsoorlog – maar de valutamarkten negeerden dit opnieuw grotendeels. De koersen op de aandelenmarkten kelderden en hadden hun slechtste week sinds 2016, maar de meeste G10-valuta’s bleven binnen elkaars bandbreedte. De uitzonderingen waren het Britse pond, dat gesteund werd door het nieuws over de overgangsregeling voor de Brexit, en de Canadese dollar, die een impuls kreeg door de sterke inflatie en het positieve nieuws over de NAFTA.

We gaan nu de paasweek in, die normaal gesproken rustig is. Er komt wel een belangrijk gegevenspunt: de publicatie van het flash-inflatierapport voor Duitsland, Frankrijk en Italië later deze week. Als de inflatie zwak blijft, zou de euro het moeilijk kunnen krijgen.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR
Vroegtijdige waarschuwingssignalen geven aan dat de sterke groei in de eurozone wel eens over zijn hoogste punt heen zou kunnen zijn. De PMI’s voor zakelijke activiteit waren in maart veel zwakker, hoewel ze nog wel op hoge niveaus staan. Ook de ZEW-index, die het beleggersvertrouwen in Duitsland weergeeft, stelde teleur. Het is heel goed mogelijk dat deze vertrouwensindicatoren te sterk reageren op het vooruitzicht van een handelsoorlog en wereldwijde invoerheffingen. Dit effect kan langzaam weer afzwakken naarmate en wanneer de regering-Trump afgeleid wordt en stopt met haar huidige bombastische protectionisme. Toch moeten we deze twee indicatoren goed in de gaten houden.

De koers van de euro blijft intussen stevig vastzitten binnen de handelsbandbreedte 1,21-1,25. Volgende week verschijnen in de eurozone nauwelijks macro-economische cijfers. We verwachten dan ook niet dat deze bandbreedte doorbroken zal worden.

GBP
De opleving van het Britse pond zette vorige week door vanwege het goede nieuws over de Brexit-onderhandelingen en een verrassend ‘hawkish’ stemgedrag bij de Bank of England. De overeenstemming over een overgangsregeling voor de Brexit zorgde ervoor dat het pond de week sterk begon. De koers van de munt bleef stijgen nadat twee van de negen leden van het MPC afgeweken waren van de beslissing om niets te wijzigen en voor een onmiddellijke renteverhoging hadden gestemd.

Dit tegengeluid lijkt in combinatie met de sterke arbeidsmarktcijfers van vorige week garant te staan voor een renteverhoging bij de bijeenkomst in mei. Wij denken dat er nog steeds vaart zit in de rally van het pond ten opzichte van de euro; de markten beginnen deze mogelijkheid te beprijzen.

USD
De bijeenkomst van de Federal Reserve leverde de renteverhoging op die iedereen al had verwacht. Maar de Fed voldeed niet helemaal aan de hawkish verwachtingen die de markt ingeprijsd had. Zelfs het feit dat in de ‘dot plot’ voor 2019 een derde mediane renteverhoging werd toegevoegd deed de dollar geen goed. De aankondiging van verdere Amerikaanse invoerheffingen op Chinese goederen versterkte de positie van de Amerikaanse dollar uiteindelijk wel wat tegenover de meeste valuta’s van de opkomende markten; de slotkoers wijzigde licht ten opzichte van de meeste andere G10-valuta’s.

Deze week is de centrale vraag of de dollar op bewegingen bij risicovolle activa zoals aandelen gaat reageren. Dat de FX-markt niet op andere financiële markten reageert, is tot nu toe een van de verrassendste verschijnselen in 2018.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.