Smalle bandbreedtes voor belangrijke valuta: markten wachten Fed-bijeenkomst af

Enrique Díaz-Álvarez18/apr/2018Valuta-updates

Belangrijk nieuws was vorige week schaars en de cruciale maartbijeenkomst van de Federal Reserve ligt in het verschiet. De dollar, het pond en de euro werden daardoor binnen zeer smalle bandbreedtes verhandeld. Wel zagen we wat zwakte bij de Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse dollar, als reactie op de algehele zwakte bij risicovolle beleggingen. De Turkse lira was de grootste verliezer bij de valuta’s van de opkomende markten.

We verwachten dat deze week de volatiliteit zal terugkeren op de FX-markten door de stroom van nieuws vanuit centrale banken die eraan komt. Behalve de beslissing van de Federal Reserve zullen onder andere ook de Bank of England, de Reserve Bank of New Zealand en de centrale banken van Rusland en Brazilië hun monetaire beslissingen bekendmaken.

EUR

Vorige week kwam er uit de eurozone nauwelijks belangrijk nieuws. De gemeenschappelijke munt werd daardoor binnen een uiterst smalle bandbreedte verhandeld. Deze week wordt het net zo stil: we verwachten geen belangrijke cijfers of beleidsmatig nieuws. De handel in de euro zal het belangrijke nieuws vanuit de centrale banken volgen dat in de VS en het VK bekend wordt gemaakt.

GBP

Alle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Bank of England die donderdag plaatsvindt. Wij denken dat er voor het Britse pond nog ruimte te winnen is, omdat het MPC aangeeft dat er opnieuw een verhoging van de rente aankomt bij de bijeenkomst in mei en het misschien voorzichtig probeert om ook de verwachtingen voor de middellange termijn omhoog te krijgen. Deze week is ongewoon druk voor het pond: dinsdag verschijnen ook nog eens de inflatiecijfers en woensdag verschijnt het werkloosheidscijfer.

USD

Het inflatierapport dat vorige week verscheen, voldeed aan alle verwachtingen. Hierdoor was er vorige week weinig ruimte voor grote bewegingen van de dollar. Het ontslag van Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die door velen gezien werd als een matigende kracht in de regering-Trump, zorgde op de aandelen- en grondstoffenmarkten voor risicomijdend gedrag, maar dat was bij de Amerikaanse dollar nauwelijks te zien.

De markten hebben al volledig ingeprijsd dat er volgende week een renteverhoging komt. De aandacht zal daarom uitgaan naar wat de Fed communiceert. En dan vooral naar de ‘dot plot’ van het verwachte verdere verloop van de rente en naar de Summary of Economic Projections (SEP, de samenvatting van conjunctuurprognoses). Wij verwachten dat de prognoses op korte termijn duidelijk een stijgende lijn zullen vertonen – wat deze week een tonisch effect op de Amerikaanse dollar kan hebben.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.