Dollar rallyt derde week op rij; velen zoeken afdekking short-posities dollar

Enrique Díaz-Álvarez08/mei/2018Valuta-updates

Er was een omslag ten opzichte van de recente ontwikkelingen: de volatiliteit van de financiële markten was gericht op de valutamarkten, zelfs terwijl aandelenindices en obligaties binnen smalle bandbreedtes bleven. Het begin van de week was weer voor de Amerikaanse dollar, die steeg ten opzichte van elke G10-valuta en alle belangrijke valuta’s van de opkomende markten. De bijeenkomst van de Federal Reserve en de Amerikaanse payroll boden vrijwel geen nieuwe informatie, dus het lijkt erop dat vooral marktpositionering de dollar zijn kracht gaf. Speculatieve beleggers hebben als groep nog steeds een omvangrijke inzet tegen de Amerikaanse dollar, en nu de rally in de euro begint te haperen lijken ze massaal hun posities te willen afdekken, waarmee ze de koers van de dollar omhoog jagen (figuur 1).

Figuur 1: EUR/USD Net Positioning (May ‘17 – May ‘18)

Bron: Thomson Reuters Datastream Date: 08/05/2018

 

Wij verwachten deze week volatiele handel rond de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers, die woensdag verschijnen, en de belangrijke bijeenkomst van de Bank of England donderdag. Vrijwel iedereen verwacht dat het MPC de rente ongewijzigd zal laten, maar wij denken dat er toch een niet te verwaarlozen kans bestaat op een verrassende verhoging.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Vorige week verscheen in de eurozone weer eens een aantal publicaties met zwakke economische cijfers. De onverwachte daling van de onderliggende inflatie in april, van 1,0% naar 0,7%, wordt deels veroorzaakt door de seizoensinvloeden rond Pasen. Toch ontstaat hierdoor serieuze twijfel aan de prognoses van de ECB, waarin voor dit jaar en volgend jaar een stijging van de inflatie wordt aangegeven – en daarmee aan het vooruitzicht dat de activa-aankopen in 2018 beëindigd zullen worden.

Deze week zijn er weinig nieuwe cijfers te verwachten. De koers van de euro zal waarschijnlijk vooral bepaald worden door de manier waarop ECB-medewerkers in hun mededelingen aan de markten op de zwakke inflatiecijfers reageren.

GBP

Het Britse pond werd vorige week meegesleept in de algehele sell-off ten opzichte van de Amerikaanse dollar en eindigde de week vrijwel ongewijzigd tegenover de euro. Dat is geen slecht resultaat als we bedenken dat de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit lager waren dan verwacht en het nieuws uit de Brexit-onderhandelingen erop wees dat er nauwelijks voortgang wordt geboekt.
Alle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Bank of England die donderdag plaatsvindt. Na de dovish opmerkingen van Carney en de zwakke economische cijfers is de consensus in de afgelopen twee weken verschoven: men verwacht nu geen renteverhoging meer. Het stemgedrag in het MPC zal doorslaggevend zijn. Als meer dan twee leden afwijken en voor een onmiddellijke renteverhoging stemmen, zou dat positief moeten zijn voor het pond.

USD

De uitkomsten van zowel de bijeenkomst van de Federal Reserve woensdag als de Amerikaanse payrolls vrijdag waren min of meer zoals verwacht. De Fed gaf de markten geen duidelijkheid over de vraag of er in 2018 nog twee of drie verdere renteverhogingen komen. Het netto-aantal nieuwe banen was in april iets lager dan verwacht, maar dit werd gecompenseerd door positieve bijstellingen voor voorgaande maanden. Elders in het rapport was het meer van hetzelfde: de werkloosheid daalde weer naar 3,9% maar de stijging van de lonen bleef hangen bij 2,6% op jaarbasis. De belangrijkste gebeurtenis deze week is de bekendmaking van de consumentenprijsindex woensdag. Elke stijging van het kerncijfer ten opzichte van zijn huidige niveau van 2,1% (dus boven het doel van de Fed) zal zeker leiden tot hogere Amerikaanse rentes en tot een stijging van de koers van de dollar.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.