Adempauze in dollar-rally na zachte inflatiecijfers VS

Enrique Díaz-Álvarez14/mei/2018Valuta-updates

De belangrijke G10-valuta’s werden vorige week binnen smalle bandbreedtes verhandeld. De rally van de dollar kwam tijdelijk tot stilstand toen de inflatiecijfers in de VS zachter bleken te zijn dan verwacht en de goed ontvangen veilingen van schatkistpapier de stijging van de Amerikaanse rendementen aftopten. Deze stijging was sinds medio april de belangrijkste kracht achter de dollar-rally.

Maar de interessantste FX-bewegingen vonden elders plaats. De Zweedse kroon was de best presterende G10-valuta: na de extreme dieptepunten van de afgelopen tijd zorgden de inflatiecijfers, die (eindelijk) overeenkwamen met de verwachtingen, voor een koersstijging. Elders lieten valuta’s van opkomende markten hier en daar heftige prijsschommelingen zien. Het is niet duidelijk welke kant dit op gaat; de bewegingen worden vooral door lokale kwesties veroorzaakt. De Zuid-Afrikaanse rand hield bijvoorbeeld een rally van 2% van ten opzichte van de dollar, terwijl de Turkse lira in tegengestelde richting bewoog.

Volgende week staat er weinig nieuws op de agenda. De aandacht zal uitgaan naar het arbeidsmarktrapport van het VK, dat dinsdag verschijnt. Dit rapport is extra belangrijk nu de Bank of England duidelijk heeft gemaakt dat beslissingen om de rente verder te verhogen uitsluitend op cijfers zullen worden gebaseerd.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Vorige week kwam er weinig economisch nieuws uit de eurozone, en ook deze week is er niet veel te verwachten. Het zal interessant zijn om te zien hoe de euro reageert op de populistische coalitie die in Italië een regering lijkt te gaan vormen. Tot nu toe is de reactie van de valutamarkten heel mild, en wij verwachten dat dit zo blijft. De geluiden uit Italië wijzen er vooralsnog op dat de populistische regering geen grote problemen voor de Europese instellingen zal veroorzaken. Ze zal juist proberen om redelijke programma’s in het leven te roepen die in het ergste geval tot een bescheiden vergroting van het tekort zullen leiden.

GBP

De Bank of England liet de rente vorige week ongewijzigd, waarbij twee dissidenten vóór een directe renteverhoging stemden. De groeiprognoses voor 2018 werden sterk naar beneden bijgesteld (van 1,8% naar 1,4%). Ook de inflatieverwachtingen werden verlaagd. Dit was een vrij ‘dovish’ ontwikkeling; de markt reageerde direct door zijn verwachtingen over renteverhogingen naar beneden bij te stellen. De kans op beweging in juni wordt nu ingeschat op slechts 10%.

In deze context worden nieuwe economische cijfers extra belangrijk. Alles draait om de vraag in hoeverre de stagnatie in het eerste kwartaal met het weer te maken had. Het werkgelegenheidsrapport dat dinsdag verschijnt, zou hier wat meer inzicht in moeten geven.

USD

De headline inflatie steeg in april naar 2,5%, maar de informatie in het rapport was zacht. De kerninflatie, die de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit, steeg vorige maand met slechts 0,1%, waarmee de stijging op jaarbasis op 2,1% komt. Al met al blijft het cruciale rendement van tienjarig Amerikaans schatkistpapier nog steeds beneden het psychologische niveau van 3,0%. Wij denken dat de koers van de dollar in de komende maanden licht zal stijgen, maar dat de munt zijn rally pas zal hervatten als deze rente duidelijk boven de 3% komt.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.