Dollar hervat rally; Amerikaanse rentes breken door naar nieuwe hoogte

Enrique Díaz-Álvarez22/mei/2018Valuta-updates

Het meest bekeken rentetarief op deze planeet is misschien wel dat van de Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties. Wij hebben steeds gewezen op het belang van het psychologische plafond van 3% bij dit rendement, en vorige week veroorzaakte de sell-off in Amerikaans schatkistpapier voor het eerst in zeven jaar en duidelijke uitbraak naar boven. De markten reageerden zoals te verwachten was: er was een vlucht uit risicovolle activa en de dollar steeg sterk tegenover elke andere belangrijke valuta ter wereld.

De valuta’s van opkomende markten deden het vorige week opvallend slecht; deze koersen hadden zowel te lijden van de dollar-rally als van de vlucht uit risicovolle activa. Latijns-Amerikaanse munten hadden het hard te verduren: de Braziliaanse real en de Colombiaanse, Chileense en Mexicaanse peso verloren die week alle meer dan 2%.

Er is deze week weinig belangrijk economisch of beleidsmatig nieuws voor de G4-valuta’s. De markten zullen de ontwikkelingen in Italië nauwlettend in de gaten houden, waar een rechts-populistische coalitie een regering lijkt te gaan vormen en deze een aantal onheilspellende (maar tot nu toe nog wel vage) beleidsvoorstellen doet die haar op ramkoers met de Europese instellingen kan brengen.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Het Duitse BBP was iets lager dan verwacht, maar dit nieuws werd overschaduwd door het nieuws uit Italië. De rechts-populistische partijen hebben een premier gekozen. Het is vooral onzeker in hoeverre de anti-eurogeluiden die beide partijen in het verleden lieten horen hun weerslag zullen vinden in het definitieve regeringsprogramma. Hierbij willen we opmerken dat de meest directe uitdagingen voor de Italiaanse deelname aan de euro uit de definitieve ontwerpovereenkomst lijken te zijn gelaten. Wij blijven optimistisch over de confrontatie tussen de nieuwe Italiaanse regering en de Europese instellingen. Desondanks zullen we de spreads tussen de Duitse en de Italiaanse obligaties – die weer een factor in de handel in de euro zijn geworden – nauwlettend in de gaten houden.

GBP

Het Britse pond kon beter weerstand bieden aan de stijging van de dollar dan welke andere G-10 valuta dan ook, met uitzondering van de Zwitserse frank. Een sterke groei van de werkgelegenheid in maart en een uptick van de lonen naar 2,9% op jaarbasis steunden het pond, evenals het uitblijven van slecht nieuws uit de Brexit-onderhandelingen.

Deze week wordt cruciaal voor het pond. Woensdag krijgen we het inflatierapport voor april, en donderdag volgen de detailhandelsverkopen. Nu de Bank of England duidelijk heeft gemaakt dat de rente alleen verder verhoogd wordt als de economische cijfers dit rechtvaardigen, verwachten wij dat de handel in het pond na elke belangrijke publicatie vrij volatiel zal zijn.

USD

John Williams, de voorzitter van de Fed van San Francisco, zorgde vorige week voor een stijging van de Amerikaanse rentes door te suggereren dat de Federal Reserve zijn ‘forward guidance’ (uitspraken over de verwachte beleidslijn) wel eens zou kunnen stoppen nadat een neutraler beleid is bereikt. Toen het rendement van 10-jarige staatsobligaties duidelijk door de grens van 3% brak, steeg de koers van de Amerikaanse dollar.

Deze week zijn de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag verschijnen, de belangrijkste macro-economische gebeurtenis.

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.