Euro krijgt klappen door politieke crisis in Italië

Enrique Díaz-Álvarez29/mei/2018Valuta-updates

Afgelopen weekend was er een politieke crisis van het soort dat Europese beleggingen een paar jaar geleden regelmatig klappen uitdeelde. De Italiaanse president Mattarella weigerde om de kandidaat van de populistische coalitie tot minister van Financiën te benoemen. Als reden hiervoor gaf hij het risico dat Italië zo ‘door de achterdeur’, dat wil zeggen zonder democratisch mandaat, uit de euro zou kunnen stappen. Beide populistische partijen hadden zich namelijk in hun verkiezingscampagnes steeds voor voortzetting van de deelname aan de eurozone uitgesproken.

Voorafgaand aan de gebeurtenissen van dit weekend kwam de rally van de dollar vorig week even tot stilstand toen de Amerikaanse rentes scherp daalden na de publicatie van de ‘dovish’ notulen van de Fed-bijeenkomst. Maandag was in zowel Londen als New York een vrije dag, en daardoor is het totale effect van de crisis in Italië op risicovolle activa wereldwijd nog niet zo duidelijk te zien.

Deze week zullen de markten naar beide kanten van de Atlantische Oceaan kijken. In Europa zal de handel in de euro opnieuw bepaald worden door headline-risico’s uit de Italiaanse en de Spaanse politiek. In de VS wordt een stroom belangrijke economische cijfers bekendgemaakt, waaronder de inflatie van de consumentenprijzen en het cruciale payroll report van mei, dat vrijdag verschijnt.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

De PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in Europa zijn nog steeds zwak, maar dit feit werd overschaduwd door het politieke nieuws. Naast de dreigende institutionele crisis in Italië is in Spanje een motie van wantrouwen ingediend tegen premier Rajoy. De uitkomst hiervan is op dit moment niet te voorzien.

De knal bij de spreads van kortlopende staatsobligaties in Italië bracht deze belangrijke stressindicator in één handelsweek terug naar het niveau van vijf jaar geleden. Hoewel een gevestigde figuur het mandaat heeft gekregen om een regering te vormen, zal deze in het parlement niet genoeg steun hebben en is het aannemelijk dat er nieuwe verkiezingen komen. Wij denken dat men in Italië niet uit de euro wil stappen, en de populisten dus ofwel expliciet moeten uitsluiten dat zij dit zullen proberen, of bij de verkiezingen verlies zullen lijden. Maar op dit moment overheerst de onzekerheid – en de gemeenschappelijke munt heeft het daar moeilijk mee.

GBP

De teleurstellende inflatiecijfers en het gevoel dat er geen voortgang in de Brexit-onderhandelingen zit, eisten hun tol van het pond. Ook het nieuws uit Italië gaf neerwaartse druk op de cable, maar ten opzichte van de euro steeg de koers van het pond niet veel. Verder zijn er alleen de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit. We verwachten dan ook dat de handel in het pond vooral op nieuws van elders zal reageren, met name op de stroom economische cijfers uit de VS en de krantenkoppen over de crisis in Italië.

USD

De notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, die vorige week verschenen, waren ‘dovisher’ dan de markt verwacht had. Er waren geluiden dat men bij de Fed de tijdelijke overshoot van de headline inflatie helemaal niet zo erg vond en geen haast had om het tempo van de renteverhogingen te versnellen. Dit zette de toon voor een rally van obligaties, die op gang kwam na het politieke nieuws uit de eurozone. Het cruciale tienjarige rendement werd hierdoor terug onder de psychologische grens van 3% gebracht. Dit stopte de rally van de dollar tegenover de meeste belangrijke niet-Europese valuta’s. Deze bleven onderpresteren, terwijl de situatie in Italië in de loop van het weekeinde steeds slechter werd. Alle ogen zullen nu gericht zijn op de belangrijke cijfers: de inflatie van de consumentenprijzen (donderdag) en het maandelijkse payroll report (vrijdag).

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.