Handelsoorlog maakt nerveus: dollar leeft op

Enrique Díaz-Álvarez16/jul/2018Valuta-updates

De handel was nogal diffuus, maar de dollar herstelde zich van zijn verliezen van de voorgaande weken. Deze beweging is te verklaren – weliswaar achteraf – door het onberekenbare gedrag van Trump tijdens zijn gesprekken met Europese leiders en zijn constante dreigingen om handelsbetrekkingen op een min of meer willekeurige manier onderuit te halen. Toch wist de greenback een stijging te realiseren ten opzichte van elke belangrijke wereldvaluta, met uitzondering van een handjevol Latijns-Amerikaanse munten.

De valutamarkten zullen zich deze week laten leiden door de halfjaarlijkse verklaring voor het Amerikaanse Congres die Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, dinsdag en woensdag geeft. Wij zullen daarbij alert zijn op signalen dat de Fed zich zorgen begint te maken over de kans op een serieuze handelsoorlog tussen de VS en hun belangrijkste handelspartners.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR
Het was een uitzonderlijk stille week wat economische gegevens betreft. Handelaren hadden daardoor niet veel anders te doen dan te reageren op de capriolen van Trump. De gemeenschappelijke munt raakte zijn winst van de voorgaande week grotendeels kwijt tijdens diffuse handel. Deze week wordt waarschijnlijk net zo mager, en verveelde handelaren zullen uitkijken naar de bijeenkomst van de Raad Algemene Zaken vrijdag, om van de kant van de Europese Unie wat duidelijkheid te krijgen over de stand van de brexit-onderhandelingen.

GBP
Het nieuws dat twee belangrijke leden van het kabinet van premier May ontslag namen, had vorige week verbazingwekkend weinig effect op de handel in het Britse pond. De markten werden enigszins gerustgesteld door de publicatie van de white paper over de brexit, die in ieder geval een basis voor onderhandelingen biedt, en door de indruk dat May een zachtere brexit nastreeft dan gevreesd werd.

Deze week is er belangrijk macro-economisch nieuws, waardoor de markten even wat minder zouden kunnen reageren op politieke krantenkoppen. De arbeidsmarktcijfers (dinsdag) en de inflatiecijfers (woensdag) zouden duidelijkheid moeten geven over de renteverhoging in augustus door de Bank of England die we verwachten, en zou het pond wat ondersteuning moeten bieden.

USD
De belangrijkste nieuwe cijfers vorige week waren die van de Amerikaanse inflatie – en ze waren bijna exact zoals verwacht. Deze week zullen de markten – naast de altijd onvoorspelbare aankondigingen van de regering-Trump – de verklaring van voorzitter Powell in het Congres nauwlettend volgen. Op twee punten hopen wij meer te weten te komen over de redenering van de Fed: het mogelijke effect van een handelsoorlog op het Amerikaanse monetaire beleid en de visie van de centrale bank op het ontbreken van significante loondruk ondanks het lage werkloosheidsniveau. Wij denken dat als er op minstens één van deze punten nieuwe informatie komt, dit de valutahandel volatieler kan maken dan de meesten verwachten.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.