Britse pond daalt als gevolg van gemengde economische gegevens en politieke machtsstrijd over Brexit

Enrique Díaz-Álvarez23/jul/2018Valuta-updates

Het Britse pond was de afgelopen week de slechtst presterende valuta binnen de G10. De relatief goede werkgelegenheidscijfers waren niet genoeg om de teleurstellende inflatiecijfers en het nieuws dat premier May steeds meer moeite heeft een coherent plan te presenteren te compenseren.

Het was interessant om te zien dat de meest recente retorische uitbarstingen van Trump – ditmaal over rentetarieven en de dollar – een negatief effect hadden op de Amerikaanse dollar, waardoor de winst van de gehele week teniet werd gedaan.

Aan het begin van de week werden de valutamarkten duidelijk beheerst door de Braziliaanse real, die een aanzienlijke winst boekte ten opzichte van alle andere grote valuta, nadat de centralistische partijen besloten kun krachten te bundelen en slechts één enkele presidentskandidaat te steunen.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR
Na een zeer rustige week in de Eurozone, zal volgende week de aandacht gericht zijn op de vergadering van de ECB. Er worden geen veranderingen in beleid of richtlijnen verwacht en we moeten maar afwachten of de persconferentie na afloop van de vergadering meer duidelijkheid verschaft over het standpunt van de Raad met betrekking tot handelsrisico’s en het feit dat de kerninflatie niet overtuigend omhoog gaat. Ook van groot belang zullen de op vrijdag gepubliceerde PMI-indexen zijn van bedrijfsactiviteiten voor de maand juli.

GBP
Het goede nieuws uit de arbeidsmarkt vorige week werd overschaduwd door de lager dan verwachte inflatiecijfers. Wij verwachten nog steeds dat de Bank of England deze zomer een nieuwe verhoging van de rentetarieven zal aankondigen, maar de stemming daarover zal waarschijnlijk slechts een krappe meerderheid opleveren.

Nog minder voorspelbaar is de nieuwsstroom over Brexit. De wanorde binnen de regering nam vorige week verder toe en de mogelijkheid van een uitstel van de deadline voor artikel 50 volgend jaar wordt steeds vaker gehoord. Naar onze mening is de recente afstraffing van het Britse pond buitensporig en zal alleen al de afwezigheid van negatief nieuws voldoende zijn om het pond adequaat te ondersteunen.

USD
Politieke onzekerheid begint effect te hebben op de Amerikaanse dollar. Van belang zal zijn of Trump de daad bij het woord zal voegen na zijn terloopse klachten over tariefverhogingen en de Amerikaanse dollar, maar het BBP voor het tweede kwartaal zal naar verwachting een zeer sterke groei laten zien. Dit – in combinatie met de nog steeds in de pijplijn bevindende fiscale stimuleringsmaatregelen – zal de Fed blijven dwingen de tarieven geleidelijk te laten toenemen.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.