Volatiliteit in Turkije drukt valutakoersen opkomende markten

Enrique Díaz-Álvarez20/aug/2018Valuta-updates

De aandacht blijft gericht op Turkije, waar de koers van de lira op de politieke ontwikkelingen reageert en wild omhoog en omlaag beweegt. De belangrijke G10-valuta’s eindigden afgelopen week niet ver van het punt waarop ze begonnen, maar beleggers in opkomende markten schrokken van de volatiliteit in Turkije. Het feit dat de lira de week met een rebound van 6% wist te eindigen was voor de andere valuta’s van opkomende markten een soort bijkomstigheid: de meeste daarvan eindigden de week aanzienlijk lager ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Ook deze week zal er weinig macro-economisch nieuws zijn. Het politieke nieuws uit Turkije en de handelsstrijd zullen de valutamarkten bepalen.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR
De euro wist zich vorige week te stabiliseren omdat er weinig nieuws was, maar de angst van de markten dat Europese banken kwetsbaar zijn voor de Turkse crisis woog zwaarder dan het feit dat de macro-economische gegevens sinds enkele weken steeds beter worden. Deze week zal de aandacht van beleggers uitgaan naar de ECB-notulen en naar de flash-PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit, die beide donderdag verschijnen. Let op een rebound van de samengestelde PMI – die kan de euro tot een bescheiden rebound vanaf het huidige niveau aanzetten.

GBP
De cijfers voor de arbeidsmarkt en de inflatie die vorige week verschenen, waren grotendeels zoals verwacht. De lonen kropen iets sneller omhoog dan de inflatie, en de werkloosheid volgens de ILO-definitie daalde tot een conjunctureel dieptepunt van 4,0%. Dit had net zo weinig effect op het Britse pond als de cijfers voor de detailhandelsverkopen, die beter waren dan verwacht. Het pond blijft pas op de plaats maken uit angst voor een harde Brexit. Wij denken dat de markt daarmee momenteel overdrijft, en dat zelfs bescheiden positief nieuws uit de onderhandelingen al een scherpe rally van de munt in gang zou kunnen zetten.

USD
Het enige noemenswaardige cijfer was vorige week dat voor de detailhandelsverkopen: het was sterker dan verwacht. Hierdoor komen het drie-, zes- en twaalfmaandelijkse gemiddelde alle boven het niveau van 0,5%, wat op gezonde consumentenbestedingen duidt en bevestigt dat er in de VS geen enkele terugval te bespeuren is. Volgende week zal er net zo weinig nieuws van het economische front zijn; wel worden woensdag de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve uitgebracht. Wij verwachten niet dat er verandering zal komen in de positieve vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, en denken dat de huidige geleidelijke aanpak van de renteverhogingen voorlopig de juiste zal blijven.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.