Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Aanhoudende prijsdaling dollar, opkomende markten volatiel

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

26 April 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Amerikaanse dollar bleef afgelopen week in prijs dalen, waardoor de valuta licht daalde ten opzichte van alle G10-valuta, met uitzondering van de Australische dollar. Toch waren de verschuivingen subtiel en vonden ze grotendeels op opkomende markten plaats.

H
et was moeilijk een trend te onderscheiden, aangezien de Braziliaanse real aanzienlijk in waarde steeg, maar andere Latijns-Amerikaanse valuta (zoals de Chileense en Colombiaanse peso) het tegelijkertijd moeilijk hadden. De Turkse lire heeft het slechtst gepresteerd en daalde met 4%, doordat investeerders lieten merken het niet eens te zijn met Erdogans onorthodoxe monetaire beleid.

Deze week kijken we voornamelijk uit naar de maandelijkse vergadering van de Federal Reserve op woensdag, hoewel er op de markten niet wordt verwacht dat er grootschalige veranderingen zullen worden doorgevoerd, in beleid of in communicatie. We kijken met veel interesse uit naar de groei in het BBP (donderdag) en de PCE-inflatie (vrijdag), evenals het inflatierapport voor april, dat ook vrijdag wordt gepubliceerd.

What has been behind this week’s rally in the dollar?

Belangrijke valuta in detail

EUR

De verbeterde vooruitzichten in de economische gegevens uit de eurozone zijn vorige week bevestigd met een hoog PMI-rapport voor de maand april en aanhoudende stijgingen in vaccinatiepercentages. Daarnaast heeft de ECB niet bijgedragen aan de Euro-rally door nauwelijks nieuwe informatie te publiceren tijdens de vergadering over april. Over het algemeen denken wij dat de verrassende en positieve economische cijfers in de VS een tegenhanger gaan krijgen in de eurozone, nu lockdowns geleidelijk worden opgeheven en de verzamelde vraag van de consument tot uitdrukking gaat komen, voornamelijk in de dienstverlening. Als gevolg daarvan verwachten we dat de Euro-rally voorlopig zal aanhouden.

GBP

Vorige week kwamen er hoge cijfers voor het Britse pond uit het VK, met hoge inflatiepercentages en huizenprijzen, positieve cijfers in de retail in maart en gunstige PMI-indicatoren in de bedrijfsactiviteiten in april. De rally van het pond is voorlopig onderbroken vanwege de onzekere situatie die de Schotse parlementaire verkiezingen en de mogelijkheid tot een tweede onafhankelijkheidsreferendum met zich meebrengen. Het gebrek aan nieuws deze week betekent dat het pond haar beurssignalen waarschijnlijk ergens anders zal zoeken, bijvoorbeeld bij de vergadering van de Federal Reserve op woensdag.

USD

De vergadering van de FOMC woensdag zal weinig nieuws opleveren, geen wijzigingen in monetair beleid en weinig nieuwe communicatie vanuit de Federal Reserve. De twee inflatiegerelateerde publicaties van deze week zullen meer interessante informatie bevatten. Donderdag komt de BBP-deflator voor het eerste kwartaal uit en vrijdag de PCE-deflator voor maart. We verwachten dat beide rapporten ook nu de stijgende trend in inflatiecijfers zullen laten zien, wat voor een steuntje in de rug zal zorgen voor obligatierendementen. Wat de directe reactie van de dollar zal zijn op onverwachte inflatie is minder duidelijk.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL