🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Angst voor virus drukt cijfers economische activiteit, euro struikelt

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

24 augustus 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

In de afgelopen tijd – grofweg vanaf eind mei – zagen we een scherpe sell-off van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro – maar die kwam vorige week gierend tot stilstand.

E
en van de belangrijkste redenen voor de zwakke dollar was volgens ons dat de aantallen nieuwe virusbesmettingen in de VS en Europa sterk uiteenliepen. Men vreesde dat het herstel van de Amerikaanse economie door langere shutdowns achter zou kunnen raken bij andere belangrijke landen. Vorige week kwam dit alles min of meer op zijn kop te staan: de nieuwste PMI-cijfers voor economische activiteit lijken aan te geven dat het herstel van de economie in de eurozone hapert doordat ondernemers bang zijn voor een tweede virusgolf in Europa.

Ook de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag verschenen, deden de dollar goed. De greenback wist hierdoor een punt te zetten achter negen achtereenvolgende weken van verlies, en daarmee eindigde zijn langste verliesperiode sinds 2010. Intussen werd de koers van het Britse pond door goed en slecht nieuws heen en weer geslingerd: sterke cijfers over de Britse economie werden gevolgd door het vrij zorgwekkende bericht dat een post-brexit handelsakkoord mogelijk van tafel is.

Deze week zal de handel op de valutamarkten waarschijnlijk worden bepaald door de reactie van beleggers op de recente piek in nieuwe COVID-gevallen in Europa, want actueel macro-economisch nieuws staat aan geen van beide kanten van de plas op de agenda. Daarnaast kijken we uit naar de uitspraken van de hoofden van de centrale banken donderdag en vrijdag tijdens de jaarlijkse economische conferentie in Jackson Hole.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De PMI-cijfers van vorige week maakten duidelijk dat er minder economische activiteit was dan economen hadden verwacht. De belangrijke samengestelde index, die het gewogen gemiddelde weergeeft van activiteit in de dienstverlening en de productiesector, zakte in augustus terug naar 51,6, terwijl de consensus 54,9 was. Dit is nog redelijk ver boven het niveau van 50, dat erop duidt dat de economie maand op maand groeit, maar het maakt wel duidelijk dat ondernemers zich toch meer zorgen over het oplaaien van het virus maken dan aanvankelijk werd gedacht.

In de vier grote landen van de eurozone is het voortschrijdend gemiddelde van nieuwe COVID-19-gevallen nu weer gestegen tot rond het hoogste niveau sinds de derde week van april. Op zich hoeft dit niet aan de zwakte van de euro bijgedragen te hebben, maar de gemeenschappelijke munt kan onder druk komen te staan als deze stijgende besmettingsaantallen tot nieuwe lockdownmaatregelen leiden, die impact op de economie hebben. Dit zou de FX-handel de komende dagen wel eens kunnen bepalen, vooral ook omdat er geen belangrijke cijfers verschijnen.

GBP

Het macro-economische nieuws uit het VK was vorige week veelbelovend, maar het werd overschaduwd door de zeer sombere uitspraken van brexit-onderhandelaar Michel Barnier. De detailhandelsverkopen stegen tot boven de niveaus die ze vóór de pandemie hadden en de consumentenbestedingen waren hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De bedrijfsactiviteiten lijken het goed te doen: de dienstverlenings-PMI van augustus sprong naar het hoogste niveau sinds 2014. Het Britse volk is beroemd om zijn weerbaarheid in tijden van (dreigende) crisis – en die zal in de komende maanden serieus op de proef worden gesteld, vooral wanneer het verlof van de regering in oktober voorbij is. Sommige analisten gaan ervan uit dat de cijfers van juli de herstelpiek weerspiegelen, en niet wat komen gaat, maar dat kunnen we natuurlijk alleen maar afwachten.

Er verschijnen in het VK deze week geen belangrijke cijfers, dus verwachten we dat de handel in het pond opnieuw bepaald zal worden door het nieuws over de brexit.

USD

De notulen van de laatste FOMC-bijeenkomst, die afgelopen woensdag verschenen, veroorzaakten vorige week een kleine herstelrally van de dollar. In deze notulen werden de gestegen risico’s door het virus benadrukt, en werd opnieuw gesteld dat “een uiterst accommoderend monetair beleid waarschijnlijk nog geruime tijd noodzakelijk zal zijn”. Toch lijken sommige leden van het comité nog niet op de rendementscurve te willen sturen. Ook lijkt er nog geen aankondiging in zicht dat de bank een gemiddeld inflatiedoel wil vaststellen – waarmee men verder zou kijken dan de kortetermijninflatie, die boven het doel ligt.

De herziene bbp-cijfers die donderdag in de VS verschijnen, zullen waarschijnlijk niet voor ophef zorgen. Wij richten onze aandacht op de nieuwe cijfers van de wekelijkse uitkeringsaanvragen. Die zijn extra interessant omdat ze vorige week voor een opwaartse verrassing zorgden en er nog maar voor de derde keer sinds het hoogtepunt van de ontslaggolf sprake was van een stijging.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL