Handelt uw bedrijf met China? Ontvang praktische tips om uw valutarisico te verminderen. Meld u hier aan voor de webinar.

Banenrapport VS maakt einde aan rebound dollar

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

7 June 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De dollar liet eind vorige week een rally zien ten opzichte van zijn tegenhangers in de G10 – maar moest vrijdag alle koerswinst weer inleveren toen het banenrapport een (lichte) teleurstelling bleek te zijn.

D
e banencijfers zijn nog steeds lastig te interpreteren, maar andere indicatoren voor mondiale groei blijven op economische kracht wijzen en de inflatiedruk neemt niet af. De meeste valuta van opkomende markten wisten de week hoger af te sluiten doordat de commodityprijzen blijven stijgen. Van de grote valuta was de Braziliaanse real de duidelijke winnaar en presteerde de Nieuw-Zeelandse dollar het slechtst.

Deze week kijken valutahandelaren uit naar twee belangrijke gebeurtenissen, die beide op donderdag plaatsvinden. Ten eerste is er de junibijeenkomst van de ECB. Net als de markten verwachten wij geen wijzigingen in het monetaire beleid, maar de communicatie zou iets minder ‘dovish’ kunnen zijn dan de markt verwacht. Dit laatste zou de gemeenschappelijke munt een impuls kunnen geven. Ten tweede krijgen we, terwijl de ECB-bijeenkomst aan de gang is, uit de VS het inflatierapport van mei. Donderdagmiddag zal de handel dus waarschijnlijk volatiel zijn.

Dollar rallies as risk appetite returns to markets

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het flashrapport over de inflatie in de eurozone in mei heeft duidelijk gemaakt dat deze niet ontkomt aan de inflatiedruk die mondiaal wordt opgebouwd. Het headlinecijfer was voor het eerst sinds 2018 hoger dan 2%. Het kerncijfer steeg minder sterk en ligt met 0,9% nog steeds onder het doel van de ECB. Wij denken dat hier veel ruimte is voor een opwaartse verrassing.

Bij de ECB-bijeenkomst van deze week wordt de belangrijkste vraag of het ‘aanzienlijk’ hogere tempo van de obligatieaankopen dat in mei is aangekondigd, zal worden teruggeschroefd nu de economie zich versterkt. Wij denken dat de ECB daar nog niet klaar voor is. De ambtelijke prognoses zullen wél optimistischer zijn. In het algemeen verwachten we dat de koers van de euro gaat stijgen, maar dan eerder door de algehele zwakte van de dollar dan door kracht van de euro zelf.

GBP

De PMI-indices voor economische activiteit in mei waren sterk en de uitlatingen van beleidsmakers van de Bank of England allesbehalve ‘dovish’. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat de rente in het VK zowel de Federal Reserve als de ECB ertoe gaat bewegen om hun rentes te verhogen. Volgens ons is het bestaan van deze kans de verklaring voor de recente kracht van het pond, en ondersteunen ook de recente economische cijfers deze hypothese. De publicaties van deze week zullen de markt niet in beweging brengen en niet veel informatie toevoegen aan het huidige beeld. Reken erop dat de handel in het pond door gebeurtenissen elders bepaald zal worden – vooral door de ECB-bijeenkomst van donderdag.

USD

Ook het Amerikaanse banenrapport van mei bevestigde dat aanbodbeperkingen de belangrijkste rem zijn op de economische groei in de VS, en dat het vraagoverschot voor opwaartse prijsdruk zal blijven zorgen. Het headlinecijfer van 559.000 banen klinkt gezond, maar is lager dan verwacht. Bovendien stagneerde de arbeidsmarktparticipatie. De loonstijgingen waren sterker dan verwacht; ook dit is een teken dat werkgevers harder moeten concurreren om vacatures ingevuld te krijgen. Volgens ons zullen de royale werkloosheidsuitkeringen, de gesloten scholen en de verhuizingen van werknemers tijdens de pandemie de mogelijkheden om personeel aan te nemen blijven beperken. Daardoor zal een sterk stijgende vraag leiden tot een toename van de inflatiedruk – in ieder geval in het komende jaar. Als de Federal Reserve hier niet op reageert – en daar lijkt het op – is dat volgens ons slecht voor de dollar.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL