Bedroevende cijfers eurozone: euro daalt

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

30 September 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De euro begon de week slecht. Maandag kwamen de PMI-indices voor zakelijke activiteit uit, en die waren slechter dan verwacht.

D
it was opnieuw een aanwijzing dat Duitsland in een recessie zou kunnen afglijden. De koers van de euro daalde na dit nieuws en herstelde zich niet meer. De munt eindigde de week lager ten opzichte van elke belangrijke valuta – met uitzondering van het Britse pond, dat met eigen problemen te kampen had.

Deze week keert de aandacht terug naar de cijfers. De belangrijkste publicaties zijn de flash-inflatie in de eurozone (dinsdag) en het Amerikaanse banenrapport (vrijdag). Maar we zullen ook de politieke ontwikkelingen rond mogelijke fiscale stimuleringsmaatregelen in Duitsland blijven volgen én, zoals altijd, de brexit-gesprekken tussen de EU en het VK.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De belangrijke PMI-indices van zakelijke activiteit van de maand september schetsen een somber beeld. De recessie in de productiesector werd dieper, terwijl de dienstensector nog steeds groeit. Over het geheel genomen wijzen deze cijfers op een ‘near-stall’, een economie die bijna tot stilstand komt.
De economie vertoont hoogstens een bescheiden groei en bij de inflatie is geen spoor te zien van de door de ECB zo gewenste opwaartse trend. De stimuleringsmaatregelen die deze maand werden aangekondigd lijken dus volledig gerechtvaardigd te zijn. De roep om fiscale stimuleringsmaatregelen in de kernlanden, met name in Duitsland, zal steeds luider worden.

GBP

Het pond reageerde vorige week slecht op verdere aanwijzingen dat de Britse politiek in de aanloop naar de brexit-deadline van 31 oktober chaotisch begint te worden. Het Supreme Court oordeelde dat de schorsing van het parlement onrechtmatig was, en deelde premier Johnson daarmee een zware klap uit. Hoewel een brexit zonder akkoord op korte termijn steeds onwaarschijnlijker wordt, is steeds duidelijker te zien dat de onzekerheid haar tol van de Britse economie begint te eisen. De PMI-indices van zakelijke activiteit van deze week zouden een bevestiging van deze trend moeten zijn.

USD

Het Amerikaanse Congres neemt stappen om Trump af te zetten, maar de financiële markten leken de politieke ontwikkelingen volledig te negeren. Ze richten zich juist op het nieuws over de Amerikaanse economie, dat behoorlijk goed is. De verwachting dat er een terugval zou komen, is in rook opgegaan: de rentes zijn laag, er is grootschalige ‘deficit spending’ (uitgaven die het begrotingstekort doen oplopen) en de arbeidsmarkt is gezond. We verwachten dat ook het banenrapport dat vrijdag verschijnt dit optimistische beeld zal bevestigen met opnieuw een opwaartse verrassing bij de loonontwikkeling.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL