🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Britse pond verliest terrein door problemen Brexit-akkoord

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

19 november 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Aan het einde van vorige week – een extreem volatiele week – had het Britse pond op elke belangrijke valuta ter wereld terrein verloren. Vroeg in de week liepen de verwachtingen nog hoog op, toen geruchten de ronde deden dat een ontwerpakkoord op komst was. Maar toen het akkoord eenmaal bekend was gemaakt, reageerde de eurosceptische tak van de Tory-partij woedend.

D
it bracht de positie van premier May aan het wankelen, en daar reageerden de markten scherp op. Door dit debacle rond de brexit viel het nauwelijks op dat ook de Amerikaanse dollar een moeilijke week had. Er was teleurstellend economisch nieuws, en daardoor daalde het rendement op Amerikaans schatkistpapier scherp.
Er zit voor deze week weinig nieuws in de pijplijn, en voor Thanksgiving in de VS zal er weinig handel op de markten zijn. Houd rekening met overdreven reacties op politiek nieuws uit het VK, waar Theresa May haar ontwerpakkoord en haar politieke toekomst probeert te verdedigen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De brexit eiste vorige week op politiek gebied alle aandacht op, maar ook de impasse rond de Italiaanse begroting blijft tegenwind opleveren voor de gemeenschappelijke munt. Noch Rome, noch de Europese Commissie wilde het eigen standpunt wijzigen. Deze impasse zorgde er eerst voor dat het paar EUR/USD vorige week naar zijn laagste niveau van het jaar daalde. Maar de wereldwijde aantasting van het sentiment rond de dollar door de Amerikaanse rendementen stelde de gemeenschappelijke munt in staat aan het eind van de week een bescheiden winst te noteren.
De volgende akte van het Italiaanse begrotingsdrama zien we aanstaande woensdag: dan besluit de Europese Commissie of zij adviseert om een procedure bij buitensporige tekorten tegen Rome te starten. We moeten hier wel bij opmerken dat dit proces heel traag verloopt en dat het waarschijnlijk niet veel nieuws zal opleveren dat de markten in beweging brengt. De handel in de euro zal naar verwachting vooral door gebeurtenissen elders bepaald worden, met name in het VK.

GBP

Het economische nieuws werd opnieuw volledig overschaduwd door belangrijk nieuws over de brexit. Het optimisme over het ontwerpakkoord dat met de EU was bereikt verdween later in de week snel toen een aantal ministers uit protest tegen het ontwerpakkoord opstapte uit het kabinet May. Op het moment van schrijven zijn de tegenstanders van May binnen de Tory-partij er nog niet in geslaagd om voldoende handtekeningen te verzamelen voor een motie van wantrouwen, waardoor de koers van het pond op de valutamarkten iets stabieler is geworden. Op korte termijn zal de meeste aandacht uitgaan naar de vraag of de tegenstanders van het akkoord de vereiste 48 handtekeningen kunnen ophalen om een stemming over een motie van wantrouwen af te dwingen. Tot nu toe is officieel ongeveer de helft van dat aantal binnen, maar er zijn ook geruchten dat een aantal parlementsleden in het geheim getekend heeft.

USD

De belangrijke inflatiecijfers voldeden in de VS alweer niet aan de verwachtingen. Het kerninflatiecijfer voor de consumptieprijzen, dat de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit, daalde licht, naar 2,1% op jaarbasis. Er zijn geen aanwijzingen voor een zorgwekkende opwaartse trend bij de inflatie, en ons vielen de uitspraken van Patrick Harker, de voorzitter van de Philadelphia Fed op, die tegenover The Wall Street Journal verklaarde dat hij nog niet zeker weet of hij een verhoging van de rentetarieven in december moet steunen. We verwachten deze renteverhoging nog steeds, maar de recente terugtrekkende bewegingen bij de marktverwachtingen over verhogingen in 2019 vinden wij terecht. We blijven vanaf nu sceptisch over een blijvend sterke dollar.

DEEL