Daling dollarkoers ondanks sterk banenrapport VS

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

9 December 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De dollar had het vorige week behoorlijk moeilijk. De munt eindigde lager, zowel ten opzichte van elke G10-valuta als ten opzichte van de meeste belangrijke valuta uit opkomende markten.

H
et banenrapport van vrijdag was verrassend sterk, maar dit leidde slechts tot een bescheiden herstellende ‘bounce’ van de greenback. De slechte cijfers over de Duitse industrie drukten de koers van de euro. Het Britse pond leverde opnieuw een indrukwekkende prestatie nu het aftellen naar de algemene verkiezingen is begonnen en de tweecijferige voorsprong van de Tories in de peilingen blijft bestaan. De koplopers waren Latijns-Amerikaanse valuta. De koersverliezen die de Chileense peso sinds het begin van de onlusten had geleden, zijn nu voor ongeveer de helft ingelopen.

Deze week zullen de politieke ontwikkelingen alle aandacht opeisen. De algemene verkiezingen die donderdag in het VK worden gehouden, zullen de koers van het pond bepalen. Bovendien komt de deadline van 15 december voor de geplande Amerikaanse heffingen op Chinese producten steeds dichterbij. We verwachten rond deze deadline wat aanstellerij, gevolgd door uitstel van de tariefverhogingen. Als de Tories donderdag dan ook nog de verkiezingen winnen, zou deze week positief moeten zijn voor risicovolle activa, en vooral voor het Britse pond. De bijeenkomst van de Federal Reserve woensdag zou duidelijk moeten maken dat de Fed voorlopig in de wacht staat, terwijl de ECB-bijeenkomst, die donderdag plaatsvindt, de markten waarschijnlijk niet in beweging zal brengen.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Vroeg in de week was er goed economisch nieuws: een bescheiden opwaartse bijstelling van de PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone. Het vooruitzicht van een recessie is daardoor nu iets verder weg. Vrijdag kreeg dit optimisme een knauw door het rapport over de Duitse industriële productie, dat heel zwak was. Dit geeft aan dat de scherpe krimp in de Duitse industrie nog niet voorbij is. De ECB komt donderdag bijeen, maar dit zal weinig nieuwe informatie opleveren; voorzitter Lagarde blijft kern-Europa oproepen om zijn fiscale beleid te verruimen.

GBP

De Britse PMI-indices voor economische activiteit vertoonden – hoewel ze nog steeds laag zijn – onverwachts een opleving. De markten bleven echter volledig op de verkiezingspeilingen gericht en negeerden deze informatie compleet. De voorzichtige winst van Labour die begin vorige week in de peilingen te zien was, lijkt geleidelijk weer te zijn verdwenen. De Tories hebben in de gemiddelde peiling nu nog steeds een tweecijferige voorsprong. Als deze peilingen in de verkiezingsnacht waarheid worden, verwachten we een significante rally van het pond. Lees hier meer over onze verwachtingen van het pond m.b.t. de verkiezingen op 12 december.

USD

Het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verscheen, was behoorlijk sterk. Hierdoor negeerden de markten een serie zwakke secundaire cijfers volledig. De banencreatie blijft gezond, de werkloosheid blijft omlaag kruipen en we zien een stabiele toename van de reële lonen, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over inflatiedruk. Dit alles is in het algemeen ideaal voor aandelen en risicovolle activa; de koersen van Amerikaanse aandelen stegen dan ook en sloten de week op recordhoogtes af. We verwachten dat de FOMC-bijeenkomst zal bevestigen dat de Fed stevig in de wacht staat. Dit zou heel beperkt invloed op de valutahandel moeten hebben.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL