🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar gesteund door stijgende Amerikaanse obligatierentes, euro blijft veerkrachtig na ‘hawkish’ draai ECB

( Leestijd: 4 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

25 april 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Amerikaanse obligatierentes stegen vorige week genadeloos verder. De belangrijke rente op tienjarige staatsobligaties ging nog eens 6 basispunten omhoog en eindigde de week boven de 2,90%.

D
e sell-off van Amerikaanse vastrentende waarden breidt zich nu uit naar andere markten. Vooral Europese rentepapieren ging in de uitverkoop nu de (althans door ons) langverwachte ‘hawkish’ ommezwaai in de mededelingen van de ECB is begonnen. Door deze verschuiving wist de euro de dollar bij te houden. De munt zette een rally neer ten opzichte van alle andere G10-valuta behalve de Zweedse kroon. Commodity’s en valuta uit opkomende markten hadden het moeilijk. De wereldwijde rentestijgingen beginnen hun tol te eisen bij de risicoactiva en zorgen ervoor dat de rally van commodityprijzen nu hapert.

Op het moment van schrijven wordt verwacht dat Macron herkozen wordt tot president van Frankrijk. In combinatie met de agressievere reactie van de ECB op de inflatie zou dit in de komende weken tot een ‘rebound’ van de euro kunnen leiden. Het flashrapport over de inflatie in de eurozone in april, dat donderdag verschijnt, belooft de belangrijkste gebeurtenis van deze handelsweek te worden, maar we krijgen ook een hele reeks gegevenspunten over de economische groei en de inflatie in de VS. Als de inflatie in de eurozone een opwaartse verrassing wordt, zou het headlinecijfer gevaarlijk dicht bij de 8% kunnen komen. Dit zou voor een renteverhoging in juli pleiten. De handel zou zich gedwongen zien om de eurokoersen verder te herprijzen, wat de euro vooruit zou helpen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Ondanks de volatiliteit zijn de omstandigheden voor de euro vorige week iets gunstiger geworden. De PMI’s van april waren beter dan verwacht. Dit wijst erop dat de economie van de eurozone de gevolgen van de oorlog in Oekraïne beter weet te trotseren dan verwacht. Net zo belangrijk is dat de retoriek van de ECB nu duidelijk ‘hawkish’ is geworden. Zowel De Guindos als voorzitter Lagarde lieten vorige week blijken dat een renteverhoging in juli zeker wordt overwogen en gaven blijk van een toenemende bezorgdheid over de inflatiedruk. Donderdag krijgen we de flash-inflatiecijfers van april, die doorslaggevend kunnen worden voor een renteverhoging in juli. Het is heel goed mogelijk dat het headlinecijfer in de buurt van de 8% uitkomt, en ook de kernindex zal waarschijnlijk blijven stijgen, waardoor het steeds moeilijker wordt om de piek in de energieprijzen de schuld te geven.

GBP

De cijfers van vorige week waren over de hele linie zwak. Dit droeg bij aan de koersdaling van het pond tot onder het niveau van 1,30 ten opzichte van de dollar. De detailhandelsverkopen, het consumentenvertrouwen en de PMI-indicatoren voor economische activiteit waren alle zwakker dan verwacht. Ook de warrige communicatie van de Bank of England over de inflatiegolf deden het pond geen goed. Wel valt ons op dat de PMI’s nog steeds op een sterke groei wijzen en dat de economie (bijna) volledige werkgelegenheid heeft bereikt. De neerwaartse beweging van het pond vorige week beschouwen wij dan ook als een sterk overdreven reactie. Deze week staat er geen belangrijk macro-economisch nieuws op de agenda. De Bank of England is zijn ‘blackout-periode’ ingegaan (een periode waarin in de aanloop naar de volgende bijeenkomst niet wordt gecommuniceerd), dus de handel in het pond zal vooral op gebeurtenissen elders reageren.

USD

Een renteverhoging van 50 basispunten is nu min of meer ingeprijsd, niet alleen voor de volgende bijeenkomst van de Federal Reserve, maar ook voor de twee bijeenkomsten daarna. Nu spelen sommige Fed-vertegenwoordigers zelfs met het idee om een verhoging van 75 basispunten door te voeren. We roepen al meer dan een jaar lang dat de markten de renteverhogingen door de Federal Reserve onvoldoende hebben ingeprijsd, maar zo langzaamaan is het voor de korte termijn wel voldoende. De rendementen op Amerikaanse obligaties kunnen nu eigenlijk alleen aan de lange kant van de rentecurve verder stijgen. Het kortetermijn-renteverschil tussen de VS en de eurozone lijkt zich voorlopig te stabiliseren. Dit kan de rally van de dollar ten opzichte van de Europese valuta binnenkort afremmen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL