🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar herstelt zich na overdonderend werkgelegenheidsrapport

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

6 februari 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De grote centrale banken kwamen bijeen en verhoogden de rentes conform de marktverwachtingen. De markten zagen de mededelingen in het algemeen als ‘dovish’. Maar toen werden de valutamarkten geconfronteerd met het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van januari. Dat overtrof alle verwachtingen en zorgde vrijdag voor een scherpe stijging van de rentetarieven en de dollar.

O
ndanks alle beleidsaanscherping door de Fed neemt de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt niet af, maar lijkt deze juist verder toe te nemen. De dollar stond vorige week bovenaan de G10-tabel. De valuta uit opkomende markten deden het ook vrij goed, vooral de Aziatische valuta die naar verwachting zullen profiteren van de beëindiging van het zero-covid-beleid in China.

Nu de Fed op het punt staat om het wat rustiger aan te gaan doen en de ECB het beleid nog flink moeten aanscherpen, zou het klimaat in het algemeen gunstig voor de euro moeten blijven, ondanks de koersterugval van vorige week. Toch is er veel onzekerheid. Alle centrale banken kijken gretig uit naar de komende inflatiecijfers, maar in de grote economische zones verschijnen die deze week nog niet. De aandacht zal daarom uitgaan naar een reeks openbare optredens van vertegenwoordigers van de Federal Reserve, de ECB en de Bank of England. De enige uitzondering zijn de Chinese CPI-cijfers van januari, die vrijdag verschijnen. Wij verwachten dat de inflatie in China sinds het einde van de covid-lockdowns snel is gestegen en op hetzelfde niveau komt als elders.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het lijkt erop dat de eurozone in het laatste kwartaal van 2022 een recessie heeft weten te vermijden. De ECB bevestigde dit door de rente zoals verwacht met 50 basispunten te verhogen. De conclusie van de markten dat de bijeenkomst van vorige week ‘dovish’ was, heeft ons verbaasd, want ook voor de bijeenkomst van maart is een forse renteverhoging in het vooruitzicht gesteld en Lagarde wees meermaals op de weerbarstigheid van de kerninflatie – zoals wij dat al een tijdje doen. In ieder geval zullen ook in de eurozone de inflatiecijfers in de komende maanden de marktontwikkelingen bepalen. Wij constateren dat het rapport van januari weer een opwaartse verrassing is en de kerninflatie op een historisch hoog niveau van 5,2% blijft.

Pond

De Bank of England maakte volgens de markten een ‘dovish’ ommezwaai. De rendementen op Britse staatsobligaties eindigden de week bijna 30 basispunten lager. Mogelijk hebben de stakingen bijgedragen aan het sombere sentiment. Het Britse pond eindigde de week lager ten opzichte van elke andere G10-valuta, met uitzondering van de Noorse kroon. De reactie van beleggers op deze ‘dovish ommezwaai’ is volgens ons waarschijnlijk overdreven, want de Bank of England gedraagt zich in deze verkrappingscyclus behoorlijk wispelturig. Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat de kerninflatie in het VK afneemt. De groeiverwachtingen zijn opnieuw naar boven bijgesteld. De komende inflatiecijfers worden in ieder geval nog belangrijker dan ze al waren, maar die staan deze week nog niet op de agenda. Iedereen kijkt daarom uit naar de openbare optredens van MPC-leden en naar de voorlopige bbp-groeicijfers van het vierde kwartaal.

Dollar

De persconferentie van voorzitter Powell na afloop van de bijeenkomst van het FOMC werd als ‘dovish’ gezien, maar toen vrijdag de sterke cijfers verschenen, waren dit soort inschattingen al niet meer relevant. De Amerikaanse banenmarkt lijkt juist in een stroomversnelling te zitten: de banengroei en de werkloosheidscijfers overtroffen vrijdag alle verwachtingen, het aantal vacatures is hoger dan ooit en het aantal uitkeringen lager dan ooit. Dit alles wijst erop dat de arbeidsmarkt alleen maar krapper is geworden, ondanks het feit dat de Federal Reserve de rente aanzienlijk heeft verhoogd. Ook de ISM-cijfers over het sentiment onder inkoopmanagers zijn sterk gestegen en wijzen op een hoogconjunctuur. De Amerikaanse rentetarieven waren aan het eind van de week zelfs hoger en de koers van de dollar lijkt vooralsnog niet verder te dalen. Volgens ons geldt ook hier dat de komende inflatiecijfers veel belangrijker zijn dan overdreven interpretaties van de mededelingen van centrale banken.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL