Dollar krijgt impuls door hawkish Federal Reserve

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

5 August 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De Fed besloot woensdag om de rente ‘hawkish’ te verlagen – en dat maakte de markten nerveus. Bovendien laaiden de handelsspanningen tussen China en de VS later in de week weer op, doordat Trump plotseling een heffing van nog eens 10% oplegde.

D
e beslissing van de Fed leidde tot hogere rendementen en een rally van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste van zijn belangrijkste tegenhangers. Maar de Japanse yen presteerde het beste: de munt profiteerde van de transactiestromen naar veilige havens die door wereldwijde koersdalingen op de aandelenmarkten ontstonden. De valuta’s van opkomende markten hadden het vorige week erg moeilijk, doordat de Fed de rente kennelijk niet verder wil verlagen en de grondstoffenprijzen na Trump’s aankondiging van extra heffingen scherp daalden.

Nu volgt een typische lome augustusweek, zonder belangrijke beleidsbeslissingen of economische publicaties die de markten richting zouden kunnen geven. Het herstel van de euro eind vorige week was opvallend. De munt sloot de week nauwelijks lager af ten opzichte van de dollar, ondanks de hawkish houding van het FOMC, het sterke Amerikaanse banenrapport en het zoveelste slechte nieuws over de inflatie. We zijn benieuwd of de euro zijn relatief goede koers deze week kan vasthouden.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het flashrapport over de inflatie in juli moet voor de Europese Centrale Bank teleurstellend zijn geweest. De kerninflatie daalde met 0,2% naar 0,9% en lijkt op geen enkele wijze aan de aanhoudende opwaartse trend te willen beginnen die nodig zou zijn om de streefwaarden van de ECB te bereiken. Na het teleurstellende nieuws van de PMI-indicatoren en de inflatie is het nu zo goed als zeker dat de ECB bij zijn bijeenkomst in september aanvullende monetaire stimuleringsmaatregelen bekend zal maken.

GBP

De bijeenkomst van augustus van de Bank of England had niet veel effect op het Britse pond. De Bank wijzigde zijn beleid niet en de markten bleven volledig gericht op de ontwikkelingen rond brexit. De pro-Europese Liberaal-Democraten veroverden vorige week een Conservatieve zetel en reduceerden daarmee Johnson’s parlementaire meerderheid tot slechts één zetel. Dit sterkt ons in onze visie dat het brexit-dilemma niet zonder algemene verkiezingen opgelost kan worden. Het Britse pond wist vorige week zelfs stabiel te blijven en sloot de week ten opzichte van de euro vrijwel onveranderd af.

USD

Het is tamelijk verrassend dat de Amerikaanse dollar ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers in de G10 niet nog beter presteerde dan vorige week. De Federal Reserve was over toekomstige renteverlagingen terughoudender dan verwacht, en dat verraste de markten. Bovendien was het banenrapport van juli behoorlijk sterk en bevatte dit een positieve verrassing wat de loongroei betreft. Misschien schrokken de dollarbezitters van de zoveelste uitbarsting van Trump in het handelsconflict tussen de VS en China. Deze week is er nauwelijks belangrijk economisch nieuws. De koers van de dollar zal daarom waarschijnlijk bepaald worden door het nieuws over de Chinese vergeldingsmaatregelen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL