🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar oppermachtig, aandelen in de uitverkoop, rentes blijven stijgen

( Leestijd: 4 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

3 mei 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De rentetarieven bleven vorige week overal ter wereld genadeloos stijgen.

H
et veelbepalende rendement op tienjarig Amerikaanse schatkistpapier flirt nu met het niveau van 3%, dat psychologisch belangrijk is. De aandelenkoersen daalden en de dollar rallyde, gesteund door zowel kapitaalstromen naar veilige havens als renteverschillen. Bij weeksluiting stond de greenback bovenaan de G10-ranglijst, en ook hoger ten opzichte van de meeste valuta uit opkomende markten. De koersterugval van de yuan ging door. De zwakte van deze munt – in combinatie met een algemene golf van risico-aversie – drukt de koersen van Aziatische valuta.

Deze week zullen beleggers zich volledig richten op de bijeenkomsten van centrale banken. De Federal Reserve vergadert woensdag. Een renteverhoging van 50 basispunten staat voor de markten al vast, maar men wil nu graag weten hoe ‘hawkish’ de mededelingen van voorzitter Powell zullen zijn. Het zal voor Powell lastig worden om met een ‘hawkish’ verrassing te komen, want er is al enorm veel kortetermijnverkrapping ingeprijsd. Donderdag volgt de bijeenkomst van de Bank of England. Een renteverhoging van 25 basispunten wordt verwacht, maar er is nog aardig wat onzekerheid over de toon die het MPC zal aanslaan. De week wordt afgesloten door het Amerikaanse banenrapport van april, dat vrijdag verschijnt. Het looncijfer wordt het belangrijkst: daaruit zal blijken in hoeverre er sprake is van tweede-ronde-effecten (gevolgen van heronderhandelingen over lonen). Deze zouden de aanpak van het inflatieprobleem lastiger maken.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het flashrapport over de inflatie in de eurozone in april had voor de ECB opnieuw een nare verrassing in petto: de headline-inflatie bleef staan op een torenhoge 7,5%, terwijl het kernindexcijfer snel blijkt te zijn gestegen, van 2,9% naar 3,5%. Dit is opnieuw een teken dat de energieprijzen niet de enige factor zijn die de inflatie veroorzaken, en dat er overal prijsdruk is. Intussen blijken de producentenprijzen opnieuw te zijn gestegen: 36,8% is een historisch record. Dit betekent dat er nóg meer inflatie te verwachten is. De communicatie vanuit de ECB begint nu langzaamaan te veranderen. Men begint deze realiteit onder ogen te zien, maar de omslag is voorlopig nog niet snel genoeg om de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar te kunnen steunen.

GBP

De bijeenkomst van de Bank of England aanstaande donderdag biedt beleidsmakers opnieuw de kans om duidelijk te maken hoe zij de problemen rond de inflatie en mogelijke economische stagnatie zien. Waarschijnlijk zullen er ‘hawkisher’ tegenstemmen zijn, die een renteverhoging van 50 basispunten willen, maar ook een ‘dovish’ tegengeluid is mogelijk, van leden die tégen beleidswijzigingen zijn. De koers van het Britse pond – die tot nu toe gewoon met de euro meedaalt ten opzichte van de dollar – zal voor de korte termijn bepaald worden door de verdeling van de stemmen over deze drie denkrichtingen.

USD

De handelsgedreven groei van het bbp in de VS in het eerste kwartaal was een negatieve verrassing, maar dat verandert in wezen niets aan het beeld van de Amerikaanse economie. Die heeft te lijden onder vraagoverschotten en een wijdverbreide prijsdruk. Wij verwachten dat de Federal Reserve dit woensdag zal erkennen, een renteverhoging van 50 basispunten zal aankondigen en het tempo van de balansverkorting nog eens flink zal verhogen. De vraag is nu of er voor de dollar een koerscorrectie gaat plaatsvinden (‘koop het gerucht, verkoop het nieuws’), vooral gezien het tempo van de rally in de afgelopen dagen. Wij blijven erbij dat het voor de Fed lastig zal zijn om nóg ‘hawkisher’ signalen af te geven dan de markten al verwachten. De rally van de dollar heeft de bestaande renteverschillen – en nog ietsje meer – namelijk al ingeprijsd, vooral in de eurozone.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL