🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar schiet omhoog na inflatieklap

( Leestijd: 4 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Over Ebury
    Persbericht
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

13 juni 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Risicoactiva hadden het vorige week overal erg moeilijk. De inflatiecijfers worden steeds slechter en de centrale banken spreken steeds gealarmeerder over de noodzaak om de inflatie terug te dringen.

D
e rentes knalden overal ter wereld omhoog. Interessant was dat de Europese rentes – als reactie op de duidelijk ‘hawkish’ houding van de ECB – dit keer sterker stegen dan de Amerikaanse. De perifere rentes in Europa stegen het hardst. Dit is een beetje onheilspellend. Er was een verkoopgolf van aandelen en de Amerikaanse dollar herwon zijn status als favoriete veilige haven. De koers van de dollar steeg ten opzichte van elke belangrijke valuta ter wereld.

Deze week is voor de valutamarkten vooral de bijeenkomst van de Federal Reserve van belang. Na de gemene inflatiecijfers van vrijdag prijzen de Amerikaanse markten nu een kans van 25% op een renteverhoging van 75 basispunten in. Ook de bijeenkomst van de Bank of England wordt zenuwslopend: de markten zijn gelijk verdeeld tussen een verhoging van 25 en 50 basispunten. Overal zetten de centrale banken zich schrap om de strijd met de inflatie aan te gaan. Op korte en middellange termijn zullen valutabewegingen vooral bepaald worden door het tempo waarmee in de verschillende regio’s de rentes stijgen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De meibijeenkomst van de ECB van vorige week maakte duidelijk dat deze centrale bank nu echt ‘hawkish’ wordt. Men kondigde aan dat de aankopen van staatsobligaties per 1 juli worden stopgezet en zette een cruciale, hoogst ongebruikelijke stap door zich nu al vast te leggen op renteverhogingen van 25 basispunten in juli en 50 basispunten in september. Behalve de hoge inflatie zijn nu ook de perifere spreads een zorg voor de ECB, want die stegen vorige week behoorlijk. Toch zijn de perifere rendementen historisch gezien nog steeds vrij laag en de centrale bank heeft aangegeven dat de strijd tegen de inflatie voorlopig de hoogste prioriteit heeft.

Er staat in de eurozone deze week niets op de agenda dat de markten zou kunnen schokken, dus de aandacht zal op de andere kant van de plas gericht blijven, waar de Federal Reserve zijn junibijeenkomst heeft.

GBP

De handel in het Britse pond liep vorige week behoorlijk goed. De munt daalde ten opzichte van de dollar, maar steeg ten opzichte van alle andere G10-valuta. Dit is een teken dat de markt waarschijnlijk al heel ‘short’ staat in het pond en dat in de huidige niveaus al veel slecht nieuws is ingeprijsd. Ook de opvallend grote positieve bijstelling van de PMI-index voor economische activiteit in mei steunde de handel in het pond, want zo’n PMI wijst erop dat de Bank of England misschien wel té negatief is over de Britse economie. Wij verwachten donderdag een renteverhoging van 25 basispunten, maar de roep om een verhoging van 50 basispunten – een ‘hawkish’ tegengeluid in het Monetary Policy Committee – zal waarschijnlijk luid genoeg zijn om het pond te versterken.

USD

De Amerikaanse inflatiecijfers van vrijdag waren duidelijk slecht nieuws voor de Federal Reserve. Het headlinecijfer was met 8,6% opnieuw het hoogste in decennia, waarmee de verwachting dat de inflatie een paar maanden geleden op haar hoogste punt was, van tafel werd geveegd. Ook de kerninflatie was hoger dan verwacht, dus de prijsdruk neemt toe en is overal. Zorgwekkend is vooral de versnelling van de inflatie op de huizenmarkt, die normaal gesproken een van de stabielste onderdelen van de index is. De markt reageerde reflexmatig, en dat was eigenlijk wel begrijpelijk: alles werd verkocht, de Amerikaanse dollar werd gekocht. Nu is de Federal Reserve aan zet. Die moet de extreem hoge verwachtingen van de markt waarmaken. Waarschijnlijk zullen zelfs een verhoging van 50 basispunten en een ‘hawkish’ persconferentie niet genoeg zijn om de rally van de dollar in stand te houden.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL