Dollarrally gekeerd door volatiele transactiestromen einde kwartaal

( 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

5 October 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Veel valutakoersen die twee weken geleden een sell-off lieten zien, stegen vorige week juist weer.

M
isschien speelde risicosentiment een rol bij deze bewegingen – dat blijft onduidelijk. In ieder geval levert het herbalanceren van portefeuilles aan het einde van het derde kwartaal altijd onvoorspelbare bewegingen op, en de greenback had daar dit keer last van. Vrijdag werd tegen het einde van de dag bekend dat Trump positief op het coronavirus was getest en naar het ziekenhuis was overgebracht, maar dit nieuws leek in de vroege Aziatische handel niet zo veel effect op de valutamarkten te hebben. Zondag maakten zijn artsen bekend dat Trump misschien al maandag naar huis mag. Dit versterkte aan het begin van deze week het risicosentiment enigszins.

Deze week zullen de markten op de minuut volgen hoe de gezondheidstoestand van Trump zich ontwikkelt. Er komen deze week geen marktschokkende cijfers over de belangrijke valuta. We verwachten dat de meeste aandacht zal uitgaan naar de publicatie van notulen van de laatste bijeenkomsten van de Federal Reserve (woensdag) en de ECB (donderdag). Biden heeft volgens de peilingen sinds kort een grotere voorsprong op Trump. Als dit zo blijft, wordt het sentiment mogelijk beter, omdat de kans dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal worden aangevochten dan iets kleiner wordt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

In de eurozone bracht het flash-inflatierapport vorige week het belangrijkste, verrassende nieuws: een deflatiesignaal. Het kerninflatiecijfer voor de consumptieprijzen, dat de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit, viel voor de tweede maand op rij terug naar een historisch dieptepunt, dit keer 0,2% over de afgelopen 12 maanden. De notulen van de ECB-bijeenkomst worden nu extra belangrijk, want de tot nu toe gepubliceerde inflatieverwachtingen van de bank hebben steeds minder met de realiteit te maken. Als de inflatiecijfers voor oktober geen flinke rebound laten zien, verwachten wij dat de ECB bij de bijeenkomst in oktober of december behoorlijk ‘dovish’ worden.

GBP

Het lijkt erop dat bij de brexit-onderhandelingen opnieuw alles tot het allerlaatste moment wordt uitgesteld. De partijen lijken nader tot elkaar te komen, maar er zijn nog steeds een aantal belangrijke struikelblokken, vooral met betrekking tot de visquota’s en een werkbare regeling voor geschillen. Er worden deze week geen noemenswaardige cijfers verwacht, dus zal de handel in het Britse pond waarschijnlijk bepaald worden door het nieuws over de brexit-onderhandelingen. Wij denken dat het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar wat terrein zou kunnen winnen, omdat de kans op een brexit zonder akkoord naar ons idee iets kleiner is geworden.

USD

Het banenrapport van september zou vorige week de belangrijkste gebeurtenis zijn – maar toen kwam het nieuws dat Trump en een aantal hoge regeringsleden positief op het coronavirus waren getest en op weg naar het ziekenhuis waren, of in quarantaine gingen. Op het moment van schrijven lijkt het erop dat Trump al vrij snel het ziekenhuis weer uit mag, maar zijn ziekte zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de planning van zijn verkiezingscampagne.

Het banenrapport was nogal teleurstellend. Er zijn in de VS in september minder banen gecreëerd dan verwacht. De werkloosheid daalde sterker dan verwacht, maar dat kwam vooral doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt – geen gezonde ontwikkeling. Er waren wel een aantal positieve bijstellingen van cijfers van de afgelopen twee maanden, en in het algemeen lijkt de arbeidsmarkt zich – weliswaar ten opzichte van rampzalige niveaus en in een iets minder vlot tempo – nog steeds snel te herstellen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL