Dovish uitspraken Fed goed voor valuta’s opkomende markten; Britse pond neemt duik wegens angst voor harde brexit

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

4 February 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De Federal Reserve verraste de markten bij zijn bijeenkomst van januari met een verklaring die veel ‘dovisher’ was dan verwacht. Men leek de lat voor eventuele verdere renteverhogingen in 2019 hoger te leggen. De risicovolle activa reageerden zoals te verwachten was, met een rally over de hele linie

D
e dollar ging stevig in de uitverkoop. Vooral de valuta’s van grondstoffen-exporterende landen – de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar, en de Noorse kroon – profiteerden hiervan, evenals alle belangrijke valuta’s van de opkomende markten, behalve de Mexicaanse peso. Het Britse pond was vorige week de grote verliezer. Door de angst voor een harde brexit stopte de rally van de afgelopen paar weken en eindigde de munt lager ten opzichte van elke belangrijke valuta.

Volgende week worden weinig economische cijfers gepubliceerd. De valutamarkten zullen zich vooral door het politieke nieuws laten leiden, en dan met name door het nieuws over de brexit-onderhandelingen en de voortgang bij de handelsgesprekken tussen de VS en China.

Belangrijke valuta in detail

EUR


Het macro-economische nieuws uit de eurozone was vorige week wisselend. De belangrijke kerninflatiecijfers van januari waren sterker dan verwacht. Dit bood wat tegenwicht voor het negatieve nieuws over het Italiaanse BBP. De koers van de euro steeg op de valutamarkten. Dit kwam door dit goede nieuws, maar vooral ook door de verklaring van het FOMC eerder vorige week, die extreem ‘dovish’ was. Het lijkt erop dat – als het economische nieuws niet slechter wordt – de euro op korte termijn een bescheiden rally zou kunnen laten zien zolang de markten de koerswijziging naar ‘dovish’ bij de Fed verwerken.

GBP


Het pond deed het vorige week erg slecht. Het Britse parlement steunde een amendement waarmee Theresa May terug kan naar de EU om verdere concessies af te spreken. EU-onderhandelaren zeggen dat die onmogelijk zijn. Het gevolg hiervan is dat de kans op een ‘no deal’ marginaal is gestegen – hoewel naar onze mening uitstel van de brexit nog steeds de meest waarschijnlijke uitkomst is. De markten zagen dit vorige week heel duidelijk, en de koers van het pond daalde dan ook sterk, vooral ten opzichte van de euro. Het negatieve sentiment rond het pond zal op korte termijn waarschijnlijk nog versterkt worden door de aankondiging van Nissan in het weekend dat men de plannen om in Groot-Brittannië SUV’s te gaan bouwen wegens de brexit schrapt.

USD


De Federal Reserve verraste de markten vorige week met een zeer ‘dovish’ verklaring, en tijdens de persconferentie na afloop van de bijeenkomst bevestigde voorzitter Powell die toon. De verklaring wijst erop dat de Fed, als macro-economische verrassingen uitblijven, voorlopig genoeg heeft van renteverhogingen en zich nu volledig door de cijfers laat leiden. Direct na de bijeenkomst daalde de koers van de dollar ten opzichte van alle belangrijke valuta’s en wereldwijd vierden financiële markten feest. Het belangrijke payroll report dat na de bijeenkomst van vrijdag verschijnt, zal de zienswijze van de Fed waarschijnlijk niet significant veranderen. Een sterke banengroei gaat nog steeds gepaard met bescheiden reële loonstijgingen van zo’n 1%. Wij zien de koersontwikkeling van de valuta’s van opkomende markten in het algemeen ‘bullish’ en denken dat de veranderde toonzetting van de Fed onze zienswijze bevestigt.

DEEL