Handelsakkoord lijkt verder weg: dollar valt terug

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

18 November 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De belangrijkste ontwikkeling bij de G10-valuta was vorige week de terugval van de Amerikaanse dollar door de negatieve geluiden over de handelsoorlog en de bescheiden verbetering van het economische nieuws uit de eurozone.

D
e Nieuw-Zeelandse dollar was de topper. De RBNZ (Reserve Bank of New Zealand) week van de lijn van andere centrale banken af en bevestigde de marktverwachtingen niet: in plaats van de rente te verlagen liet de bank zijn beleid ongewijzigd. De Australische dollar presteerde het slechtst van alle G10-valuta. Het leek erop dat lange AUD/NZD-posities noodgedwongen gesloten werden. De valuta uit opkomende markten eindigden in het algemeen lager, onder aanvoering van de Chileense peso, die vanwege de politieke onrust in het land in de uitverkoop ging.

Deze week verschuift de aandacht waarschijnlijk naar de macro-economische cijfers. De PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone, die vrijdag verschijnen, zijn het kritiekste datapunt. De notulen van de bijeenkomst van de Federal Reserve van afgelopen woensdag en die van de ECB-bijeenkomst van donderdag kunnen wat volatiliteit opleveren.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het nieuws dat Duitsland op een haar na uit een recessie is gebleven en eraan bijdroeg dat de groei in de eurozone beter was dan verwacht, was een zegen voor de euro en de Europese valuta in het algemeen. Ook de cijfers van de industriële productie en de arbeidsmarktcijfers waren beter dan verwacht. Het lijkt erop dat de economie van de eurozone nét niet in een recessie terechtkomt en weer gaat groeien – zoals wij al dachten. De PMI-gegevens die vrijdag uitkomen, zijn nog belangrijker dan anders, en we verwachten dat ze opnieuw op een stevige verbetering wijzen. Dit zou een einde maken aan de geluiden dat de ECB op korte termijn aanvullende stimuleringsmaatregelen gaat nemen. De gemeenschappelijke munt zou hiervan moeten profiteren.

GBP

De macro-economische cijfers over de inflatie, de groei en de arbeidsmarkt waren zoals verwacht, of ietwat slechter. Het pond kreeg een impuls door de grote voorsprong die de Conservatieven in de peilingen nog steeds op Labour hebben. Die wordt verder versterkt door het besluit van de Brexit Party om zich uit een aantal verkiezingen terug te trekken, zodat de rechtse stemmen niet verdeeld raken. De ervaring uit 2017 leert ons dat Labour nog meer dan genoeg tijd heeft om het verschil in te lopen, maar op dit moment is het waarschijnlijkste scenario een duidelijke overwinning voor Johnson en brexit-voorwaarden die sterk op die van de vorige terugtrekkingsovereenkomst lijken.

USD

Anders dan in de eurozone is het economische nieuws in de VS zwakker dan verwacht. Gezien de opmerkingen bij de cijfers maken we ons nog zorgen over een aanhoudende vertraging van de groei. De informatie die deze week verschijnt, is grotendeels ‘second-tier’, dus zullen de handelaren hun tijd aan de notulen van de laatste FOMC-bijeenkomst besteden, op zoek naar een bevestiging dat de Fed voorlopig in de wacht staat.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL