‘Hawkish cut’ door Federal Reserve biedt dollar steun

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

23 September 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De centrale bank die in september als laatste bijeenkwam, was niet zo gul als de markten hadden gehoopt.

D
e Fed verlaagde zoals verwacht de rentes, maar ging vervolgens in de wachtstand. Zolang de data geen neerwaartse verrassingen opleveren, verwacht men de rente in de komende maanden hoogstens nog één keer te zullen verlagen. De rendementen op Amerikaanse vastrentende waarden schoten verder omhoog en trokken de dollar mee.
De munt eindigde de week hoger ten opzichte van al zijn belangrijke tegenhangers – met uitzondering van de Russische roebel, die vanwege de stijging van de olieprijzen een feestje vierde en wereldwijd het beste presteerde van alle belangrijke valuta.
Deze week zal de aandacht verschuiven naar de economische publicaties die op de agenda staan. Het wordt een cruciale week voor onze visie dat de economie té zwak wordt ingeschat en dat de centrale banken overdreven reageren. Belangrijk zijn vooral de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in de eurozone, die maandag verschijnen, en later in de week enkele graadmeters voor de inflatie in de VS.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Voor de euro komt er maandag voor het eerst na de ECB-bijeenkomst iets belangrijks op papier: de PMI-indicatoren. Elke opwaartse verrassing bij de belabberde subindex voor de productie zou waarschijnlijk tot een scherpe, shorts-dekkende rally van de gemeenschappelijke munt leiden. Verder wordt deze week geen noemenswaardig nieuws verwacht. Wel waren er onlangs bemoedigende geluiden in de Duitse politiek: men denkt aan een stimulerender fiscaal beleid, vooral om de overgang naar een groenere economie te financieren. Ook elk nieuws op dit gebied kan goed nieuws voor de euro zijn.

GBP

De septemberbijeenkomst van de Bank of England ging bijna ongemerkt voorbij. Het MPC blijft in de wachtstand, de markten haalden hun schouders op en negeerden de bijeenkomst grotendeels. Men blijft gericht op de brexit. Het nieuws op dit front is nog steeds overwegend positief: de kans op een brexit zonder akkoord op 31 oktober is vorige week weer iets kleiner geworden. Het parlement nam een wetsvoorstel aan dat de regering dwingt om uitstel van de deadline te vragen als het parlement niet akkoord gaat met een deal. Wij houden vast aan ons basisscenario dat de deadline wordt opgeschoven en dat over deze kwestie kort daarna via nieuwe algemene verkiezingen wordt besloten (of niet!). Deze week wordt hierover geen nieuws verwacht; we denken daarom dat de handel in het pond zich door gebeurtenissen elders zal laten leiden.

USD

Het economische nieuws uit de VS blijft positief. De Fed onderkende dit bij de verwachte renteverlaging indirect: de beoordeling van de economie was optimistischer dan men in de afgelopen weken had gesuggereerd. Wij denken dat de markten de kans op verdere renteverlagingen in de VS nog steeds overschatten. Vooral nu de kerninflatie een opwaartse trend vertoont, zijn verdere monetaire stimuleringsmaatregelen normaal gesproken niet aan de orde. Deze week wordt de andere maatstaf voor de inflatie, de index voor Personal Consumption Expenditures (PCE-index), bekendgemaakt. We zullen goed kijken of we ook daarin een opwaartse trend kunnen ontdekken. Als die er is, verwachten we dat de Amerikaanse obligatierendementen hun opmars voortzetten.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL