Impuls voor dollar door zwakke cijfers eurozone en hogere Amerikaanse rendementen

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

17 December 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Alweer slechte cijfers bij de belangrijke PMI-indicatoren voor economische activiteit. Dit gaf de euro een klap en haalde alle andere Europese valuta’s omlaag: ze verloren vorige week tussen de 0,8% en 1,5% aan waarde. Vooral het Britse pond deed het erg slecht na de botte afwijzing door de Europese Unie van de pogingen van premier May om extra concessies voor haar brexit-terugtrekkingsovereenkomst te krijgen. Ze deed dit na het aflassen van de parlementaire stemming – die zij zeker zou verliezen.

A
lle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Federal Reserve deze week. Iedereen verwacht dat het FOMC de rente gaat verhogen, de cruciale vraag is alleen hoeveel het zijn planning voor renteverhogingen in 2019 naar beneden bijstelt. Ook zullen het politieke nieuws rond de brexit en het handelsconflict tussen de VS en China voor wat valutavolatiliteit zorgen.

Belangrijke valuta in detail

EUR


In Italië ontwikkelde de situatie zich positief voor de euro. De regering stelde een nieuw, bijgesteld doel voor het begrotingstekort voor van 2% van het BBP. Wij denken dat dit heel dicht in de buurt komt van een niveau dat de Europese Commissie kan accepteren. Maar dit nieuws werd overschaduwd door het feit dat de PMI-flashindicatoren voor economische activiteit opnieuw daalden. Deze daling werd grotendeels veroorzaakt door de onlusten die de ‘gele hesjes’ in Frankrijk veroorzaken en die wat aan het wegebben lijken te zijn, maar toch zijn de cijfers zorgwekkend en vragen ze de komende weken om aandacht. Het lijkt erop dat ook de ECB zich zorgen begint te maken, want die verklaarde bij zijn bijeenkomst van december dat de risico’s neerwaarts zijn verschoven. Het lijkt ons nu uitgesloten dat er in het derde kwartaal van 2019 een renteverhoging komt, hoewel we nog wel aan onze prognoses voor de euro vasthouden, in afwachting van de PMI-cijfers van januari en de inflatiecijfers.

GBP


Ook in de laatste weken van dit jaar blijft er veel volatiliteit en onzekerheid voor het Britse pond. Dat het pond klappen kreeg, is logisch: de parlementaire stemming die dinsdag zou plaatsvinden, werd afgelast, en de Europese Unie weigerde om over wezenlijke punten de onderhandelingen te heropenen. De munt presteerde daardoor slechter dan elke andere G10-valuta, behalve de Noorse kroon. De ernst van de situatie wordt nog eens onderstreept door het besluit van de Europese Commissie om door te gaan met de voorbereidingen van een ‘no-deal’-brexit, een brexit zonder akkoord. Gek genoeg vergroot het falen van May juist de kans dat het probleem op de langere baan wordt geschoven en de brexit-deadline van 29 maart wordt verplaatst – wat misschien wel de weg vrijmaakt voor een nieuw referendum.

USD


De sterke cijfers van de inflatie en de detailhandelsverkopen uit de VS lijken te bevestigen dat daar nergens een recessie te bekennen is, en we kunnen er nu vrijwel zeker van uitgaan dat het FOMC tijdens zijn bijeenkomst van deze week de rente gaat verhogen. We verwachten dat de prognose van de Fed voor zijn eigen beleidsbeslissingen iets naar beneden zal worden bijgesteld, omdat de uitspraken van zijn leden op dit moment ‘dovish’ zijn. De mediane prognose voor 2019 zal waarschijnlijk worden bijgesteld van drie verhogingen naar één. De rentemarkten hebben deze beweging al volledig ingeprijsd, maar we zijn er niet zo zeker van dat marktstrategen en economen dit ook hebben gedaan. Als onze inschatting blijkt te kloppen, betekent dit dat de deur openstaat voor een mogelijke sell-off van de dollar.

DEEL