Wat is SCA en wat betekent het voor mij?

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

2 August 2019

Auteur
Sophie Scheltema

Wat is SCA?


Strong Customer Authentication (SCA) is een vereiste van PSD2*, waarin bedrijven worden gevraagd om ten minste twee authenticatie-elementen te gebruiken om elektronische betalingen te verifiëren. Het doel hiervan is om fraude te verminderen en online betalingen veiliger voor u te maken.

SCA is van toepassing op ‘door de klant geïnitieerde’ online betalingen. Dit betekent dat alle bankoverschrijvingen en de meeste kaartbetalingen SCA vereisen. Terugkerende incasso’s daarentegen worden beschouwd als ‘door de verkoper geïnitieerd’ en vereisen geen sterke authenticatie.

*Wat is PSD2?

De Second Payment Services Directive (PSD2) wordt in september 2019 in alle EU-lidstaten geïmplementeerd.

PSD2 is een nieuwe wetgeving in Europa voor betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. De wetgeving vereist van betalingsdienstaanbieders, zoals Ebury, dat ze een aantal wijzigingen aanbrengen om ​​betere dienstverlening te garanderen, de beveiliging te verhogen en de kosten te verlagen.

Waarom moet PSD2 worden bijgewerkt?

De oorspronkelijke Payment Services Directive (PSD) is in 2007 gemaakt om de nadruk te leggen op het verbeteren van betalingen, met name overboekingen, automatische afschrijvingen en bankpassen.

Omdat de digitalisering van de Europese economie de afgelopen jaren enorm is gevorderd, moest de PSD worden bijgewerkt voor nieuwe spelers in de financiële wereld, zoals fintechs als Ebury.

PSD2 zal zorgen voor het veiliger maken van betalingen, het vergroten van de klantbescherming, bevorderen van innovatie en concurrentie en het waarborgen van gelijke concurrentievoorwaarden voor banken en andere derde partijen, zoals fintechs.

Wat betekent dit voor u?

U moet de komende weken tweefactorauthenticatie (2FA) activeren, omdat dit verplicht wordt bij het inloggen op uw Ebury Online account én bij het instrueren van nieuwe betalingen. U kunt 2FA nu al instellen bij het Ebury Online en wordt binnenkort ook een functie bij het uitvoeren van betalingen.

2FA vereist:

 1. Iets dat u weet (zoals een wachtwoord of uw PIN-code)
 2. Iets dat u hebt (zoals een smartphone of een authenticatie-apparaat)

Wanneer de nieuwe wetgeving van kracht is, zullen banken beginnen met het weigeren van SCA-vereiste betalingen die niet aan de SCA-criteria voldoen, het is dus belangrijk om nu tweestapsverificatie op Ebury Online te activeren.

Als u geïnteresseerd bent in het lezen van de oorspronkelijke SCA-vereisten, zijn deze vastgelegd in de ‘Regulatory Technical Standards (RTS)’.

Als u meer vragen hebt over hoe wij PSD2 implementeren, dan kunt u contact opnemen met uw valutaspecialist of een e-mail sturen naar PSD2@ebury.com

DEEL