Italiaanse begroting zorgt voor herstel dollar; inflatie eurozone valt tegen

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

1 October 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De dollar liet vorige week een rally zien – onder nogal merkwaardige omstandigheden. De mededelingen van de Federal Reserve waren vrij dovish en zorgden voor een daling van het rendement op Amerikaans schatkistpapier.

,
Maar de inflatiecijfers uit de VS en de impasse rond de Italiaanse begroting torpedeerden de koers van de euro en haalden elke Europese valuta omlaag. Het Britse pond deed het relatief goed, doordat de negativiteit rond de top in Salzburg enigszins wegebde. De opkomende markten presteerden vorige week wisselend. Latijns-Amerikaanse valuta’s herstelden zich in het algemeen sterk, terwijl de Aziatische naar beneden werden gehaald door de spanningen in de handelsrelatie tussen de VS en China: ze bleven slecht presteren.

Volgende week wordt waarschijnlijk volatiel, want de koers van de euro en het pond zullen zowel worden beïnvloed door het nieuws uit de conferentie van de Conservatieve Partij in het VK als door dat over de Italiaanse politiek. Deze week zal afgesloten worden met het belangrijke maandelijkse Amerikaanse payroll report, dat vrijdag verschijnt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Door het nieuws dat de begroting van de rechts-populistische regering in Italië in de komende drie jaar jaarlijks 2,4% van het BBP zou bedragen – aanzienlijk hoger dan de streefcijfers die eerder met de Europese Commissie overeengekomen waren – deed de euro het de hele week slecht. Het feit dat de flash-inflatie mild was, kon daar niets aan veranderen. Dit roept ernstige twijfels op bij het optimisme van Draghi dat de inflatie op middellange termijn op weg is om de doelen van de ECB te halen. Het headline-nieuws was grotendeels zoals verwacht. De belangrijke indicator voor de kerninflatie, waarbij de volatiele voedsel- en energieprijzen buitengesloten worden, zakte weer onder de 1%. Onze voorspelling dat de ECB de rente in het derde kwartaal van 2018 gaat verhogen zal alleen uitkomen als deze kritieke indicator blijft stijgen. En tot nu toe is dat niet te zien.

GBP

Vorige week kregen wij gelijk: in huidige koers van het pond ten opzichte van de euro en de dollar is een worstcasescenario zo goed als ingeprijsd, al bij het uitblijven van slecht nieuws gaat het pond beter presteren. Onze visie wordt deze week nog eens op de proef gesteld als het partijcongres van de regerende Conservatieve Partij begint, want dat kan slecht nieuws opleveren. Behalve de brexit zullen ook de PMI-peilingen over de zakelijke activiteit, die woensdag verschijnen, de aandacht trekken.

USD

Zoals velen al verwacht hadden, verhoogde de Fed vorige week de rente. Dit ging echter gepaard met een enigszins dovish inschatting van de evenwichtsniveaus op lange termijn en met de suggestie dat men het huidige beleid niet langer als accommoderend beschouwt. Het einde van de verhogingcyclus zou wel eens dichterbij kunnen zijn dan de meeste analisten denken. De rendementen op schatkistpapier reageerden zoals verwacht: ze daalden. De dollar deed dat niet, doordat dit nieuws overschaduwd werd door de politieke problemen in Europa.

Vrijdag zien we het Amerikaanse payroll report weer. Verwacht wordt dat het headlinecijfer sterk blijft, maar doorslaggevend zal ook nu weer zijn of de voorzichtige opwaartse trend van de loonstijgingen, die we in het vorige rapport hebben gezien, gehandhaafd blijft.

DEEL