Kleine bedrijven benadeeld door banken op valutatransacties

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

15 July 2019

Auteur
Sophie Scheltema

Afgelopen maand schreven de Financial Times en het FD er al over; het maken van valutatransacties door kleine bedrijven levert Europese banken honderden miljoenen euro’s per jaar op.

D
e tarieven voor het maken van een valutatransactie door een klein bedrijf kan in sommige gevallen zelf 25 keer zo hoog zijn als voor een groot bedrijf. Bovendien worden deze tarieven vaak vastgesteld op basis van een inschatting van de valutahandel-expertise van de klant. Deze conclusies worden getrokken uit een rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) dat binnenkort uit komt.

Waarom is toegang tot valuta’s belangrijk?

In de verbonden wereld van nu is het steeds makkelijker geworden voor het KMO om wereldwijde leveranciers en klanten aan te spreken. Om hier optimaal gebruik van te maken is het belangrijk voor een bedrijf om de mogelijkheid te hebben om gelden te kunnen betalen en ontvangen in een breed scala aan valuta’s.

Sommige valuta’s zijn makkelijker te verkrijgen dan anderen. Organisaties kunnen kostbare tijd en kansen mislopen door alleen toegang te hebben tot een handjevol populaire valuta’s.

Wat is het alternatief?

Alternatieve financiële instellingen, zoals Ebury, bieden over het algemeen meer valuta’s aan tegen scherpe wisselkoersen. Via Ebury heeft u toegang tot meer dan 130 valuta’s. U kunt gebruik maken van flexibele valutadiensten en wereldwijd gelden verzenden en ontvangen. Daarnaast brengen wij samen met u uw valutarisico in kaart, en maken wij een plan om dit zo slim mogelijk af te dekken.

Wat heeft uw bedrijf hier aan?

1. Klanten optimaal bedienen
U weet als geen ander hoe prettig het is als uw leverancier een flexibele houding naar u toe aanneemt, en kunt zich voorstellen dat dit voor uw klanten niet anders zal zijn. Via Ebury kunt u uw klanten aanbieden om u in 130 verschillende valuta’s te betalen. Deze flexibiliteit zorgt er vaak voor dat bedrijven een voorkeurspositie verkrijgen bij hun klanten.

2. Voorkeurspositie bij leveranciers
Wanneer u internationaal handelt komt het vaak voor dat uw leverancier in een andere munteenheid betaald wil worden dan de euro. Hier moet dus een valutaconversie plaatsvinden, waarvoor u de kosten draagt. Wanneer u de mogelijkheid heeft om direct in de gewenste valuta van uw leverancier te betalen kunt u vaak een betere prijs afdwingen bij uw leverancier(s).

3. Valutarisico beperken
Wanneer u weet dat u uw leverancier op een bepaalde datum moet betalen in een vreemde valuta, heeft u automatisch te maken met valutarisico. Aangezien wisselkoersen bijna nooit constant blijven zult u dus van tevoren nooit precies weten wat uw marge zal zijn. Om dit risico zo veel mogelijk te beperken kunt u een termijncontract (ook wel een ‘forward contract’) afsluiten. Hierbij spreekt u een van tevoren bepaalde koers af waartegen u valuta koopt of verkoopt. Op die manier weet u vooraf precies welk bedrag u moet betalen of welk bedrag (in euro’s) u zult ontvangen.

Waarom kiezen voor Ebury?

130 valuta’s
Ebury biedt een unieke hoeveelheid valuta’s aan (130 ) om gelden in te ontvangen en te versturen. Banken bieden gemiddeld 25 valuta’s aan, tegen ongunstigere tarieven.

Eén overzicht
Via ons online platform (Ebury Online, EBO) kunt u al uw inkomende en uitgaande gelden beheren. U heeft via EBO altijd en via elk device toegang tot uw internationale transacties. Daarnaast kunt u hierdoor gemakkelijk een audit-trail uitdraaien en uw boekhouding makkelijker automatiseren.

Scherpe koers & persoonlijk contact
U kunt bij Ebury verwachten dat u altijd de scherpste koersen krijgt. Door een combinatie van samenwerkingen met ‘s werelds grootste banken en onze innovatieve technologie, kunnen wij onze klanten altijd van de scherpste koersen voorzien. Daarnaast kunt u altijd contact opnemen met uw persoonlijke valutaspecialist, die op de hoogte is van uw bedrijf en wat er zich op de valutamarkt afspeelt.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor uw internationale transacties? Neem contact op met een van onze valuta specialisten, wij helpen u graag.

DEEL