Handelt uw bedrijf met China? Ontvang praktische tips om uw valutarisico te verminderen. Meld u hier aan voor de webinar.

Koers dollar schiet omhoog door ‘hawkish’ Federal Reserve

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

21 June 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De euforische stemming die vorige week op de financiële markten heerste, werd door de Federal Reserve behoorlijk de kop ingedrukt.

D
e ‘dot plot’ gaf aan dat de meeste leden van het FOMC verwachten dat de rente uiterlijk eind 2023 wordt verhoogd. Vorige maand was dit nog medio 2024. Dit was voor de markten aanleiding om in te prijzen dat de tolerantie van de Fed voor inflatie minder ver zal gaan dan verwacht. De kortetermijnrentes in de VS schoten omhoog en de dollar begon aan een rally.

Vooralsnog reageren de markten exact zoals je zou verwachten na een belangrijke ‘hawkish’ verrassing: de reële rentes stijgen, de inflatieverwachtingen dalen, risicoactiva worden verkocht en de Amerikaanse dollar is de onbetwiste winnaar. Van de grote valuta wist vorige week alleen de Braziliaanse real de prestatie van de dollar te overtreffen. Deze week zal de aandacht duidelijk uitgaan naar de lawine van toespraken en mededelingen vanuit de Federal Reserve, waarvan er verdeeld over de week een tiental op de agenda staat. De markten zullen helder proberen te krijgen hoe ver de Fed met deze ‘hawkish’ ommezwaai wil gaan en welke factoren daarbij bepalend zijn. In de eurozone en het VK wordt het macro-economische nieuws gevormd door de PMI-indices voor economische activiteit. Wij denken echter dat dit sterke cijfers zullen zijn – zoals de markten al hadden verwacht – en dat het effect op de markt daarom beperkt zal blijven. Ten slotte komt donderdag de Bank of England bijeen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De industriële productie in de eurozone bleek in mei flink te zijn gestegen, maar dit nieuws werd volledig overschaduwd door de bijeenkomst van de Fed. De rally van de dollar werd ten opzichte van de euro aangewakkerd door de afbouw van de ‘long’-posities die marktpartijen in de aanloop naar de bijeenkomst van de Fed hadden opgebouwd. De flash-PMI-indices voor economische activiteit van deze week zouden opnieuw heel hoog moeten zijn, omdat de economische activiteit door het opheffen van de lockdowns sterk toeneemt. Toch zal het effect hiervan op de markt waarschijnlijk beperkt blijven, omdat de markten zich richten op de mededelingen en toespraken vanuit de Fed.

GBP

Uit het VK kwam opnieuw een lading positief economisch nieuws. De werkloosheid bleek in mei sterk te zijn gedaald en de lonen stegen sneller. De recente mondiale inflatietrend zette zich voort – wat een opwaartse verrassing was. Toch deed dit er allemaal niet veel toe, want de markten werden uit het veld geslagen door de ‘hawkish’ houding van de Federal Reserve. Hierdoor wordt overigens ook de bijeenkomst van de Bank of England deze week extra interessant. We houden het voor mogelijk dat het MPC – in ieder geval in zijn retoriek – in de voetsporen van de Fed zal treden, en dat zou volgens ons een stevige basis onder de koers van het Britse pond leggen, vooral ten opzichte van de euro.

USD

De secundaire economische indicatoren voor de VS bleken iets zwakker te zijn geworden, maar vanwege de ‘hawkish’ verrassing van de Fed negeerden de markten deze informatie vorige week volledig. Niet alleen gaf de ‘dot plot’ aan dat de Fed zijn planning voor het verhogen van de rente vervroegt, maar ook suggereerde voorzitter Powell tijdens de persconferentie dat de Fed veel minder tolerant tegenover inflatie boven het doel staat dan de markten op grond van de eerdere communicatie hadden verwacht. Meer algemeen lijkt de Federal Reserve ons idee te delen dat de belangrijkste beperkingen voor de groei van de Amerikaanse economie aan de aanbodkant zitten en niet aan de vraagkant. We kijken uit naar de vele toespraken die deze week vanuit de Fed worden gehouden en die meer duidelijkheid moeten geven over dit nieuwe perspectief. In de komende twee weken zullen we onze prognoses mogelijk herzien.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.


Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL