Koersval pond door vertrek May

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

28 May 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Toen premier May vrijdag aankondigde dat ze opstapt, zorgde dat voor groot vuurwerk op de valutamarkten.

H
aar besluit en de strijd om het leiderschap binnen de Tory-partij die erop volgde, zorgen voor extra onzekerheid over de brexit. De reactie van de markten was duidelijk: het Britse pond presteerde vorige week het slechtst van alle belangrijke valuta’s. Elders in de wereld was het beeld wisselend: de koers van de dollar daalde iets ten opzichte van de meeste andere belangrijke valuta’s, maar maakte geen grote, opvallende bewegingen. De Europese verkiezingen waren marginaal positief voor de euro. De populistische partijen deden het minder goed dan verwacht en de sterk pro-Europese liberalen en groenen behaalden veel winst.
Het wordt een stille week, want er staan in de belangrijkste valutazones geen doorslaggevende macro-economische publicaties of beleidsbeslissingen op de agenda. De politieke paniek rond de brexit en het handelsconflict tussen de VS en China zullen waarschijnlijk de bewegingen op de FX-markten blijven bepalen.

GBP

De macro-economische ontwikkelingen in het VK waren vorige week behoorlijk goed, maar ze werden volledig overschaduwd door het optreden van premier May, die haar vertrek aankondigde. De detailhandelsverkopen blijven in een gezond tempo stijgen en de kerninflatie blijft heel stabiel, net onder de 2%. Deze week zal het aan het economische front stil blijven. De markten zullen gericht blijven op de strijd om het leiderschap binnen de Tory-partij en op de consequenties van de Europese verkiezingen die in het weekend zijn gehouden en waarbij beide grote partijen het heel slecht deden. Het wordt voor ons steeds duidelijker dat parlementsverkiezingen en een nieuw parlement de enige uitweg uit de impasse rond de brexit zijn.

EUR

Vorige week was er alweer redelijk goed nieuws over de euro. Het begon met een licht herstel van de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit en eindigde in het weekend met de Europese parlementsverkiezingen. De populistische anti-europartijen deden het vrij slecht, en de zeer pro-Europese liberale en groene partijen boekten de grootste winsten. De politieke risico’s die de verkiezingen met zich meebrachten zijn voorbij, en over de brexit wordt de komende dagen geen nieuws verwacht. Daarom denken wij nu dat de koers van de euro op het recente goede nieuws zal reageren en weer omhoog zal klimmen, richting het midden van zijn bandbreedte ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

USD

In tegenstelling tot de cijfers uit de eurozone waren de second-tier economische indicatoren die vorige week in de VS verschenen – waaronder de PMI-rapporten – vrij zwak. De notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve bevestigden dat de Fed geen reden ziet om op korte termijn iets aan de rentes te veranderen. Toch prijzen de rentemarkten voor de komende 12 maanden een renteverlaging van 1 procentpunt in. We denken dat de drempel voor renteverlagingen nu hoger is en verwachten dat het monetaire beleid in de afzienbare toekomst ongewijzigd blijft. Het wordt een stille week, behalve vrijdag, want dan verschijnt het Personal Consumption Expenditures-rapport, dat een belangrijke maatstaf voor de inflatie bevat. Deze zal de doorslag geven, want de leden van de Fed zijn zeer alert op het feit dat er tot nu toe geen inflatiedruk is.

DEEL