Lagere prijs dollar door toename geopolitieke risico’s

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

6 January 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De periode rond de feestdagen was ongewoon volatiel. De koers van de dollar eindigde lager ten opzichte van de meeste wereldvaluta.

H
et nieuws dat de hoogstgeplaatste militaire figuur in Iran door de VS met een drone-aanval was gedood, trok alle aandacht van de handel. Noemenswaardig macro-economisch nieuws of beleidsnieuws was er niet. De eerste reactie van de markt was vreemd genoeg een – weliswaar bescheiden – daling van de koers van de Amerikaanse dollar.

Naast het nieuws uit het Midden-Oosten zullen de markten deze week vooral aandacht hebben voor twee gebeurtenissen. Dinsdag krijgen we de flashraming van de inflatie in de eurozone. We hopen dat de opwaartse trend van de kerninflatie zich voortzet. Vrijdag komt het Amerikaanse banenrapport voor december uit. Daarbij is het interessant of de economische sterkte die we in november zagen, is blijven bestaan.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De meeste indicatoren van het sentiment in de eurozone blijven moeizaam omhoog kruipen, waarbij de Duitse industrie een merkwaardige uitzondering vormt. De inflatiecijfers van deze week zullen de doorslag geven. Het kerncijfer vertoont in de afgelopen maanden een opwaartse trend en haalt nu bijna het niveau van 1,3%, dat sinds begin 2017 als plafond geldt. Als de cijfers boven dit niveau uitkomen, zou dat een belangrijk signaal zijn – en goed nieuws voor de euro.

GBP

Op de laatste dag van 2019 was het pond bijna volledig hersteld van zijn liquiditeitsgedreven sell-off ten opzichte van de euro. Op korte termijn zullen de prestaties van het pond door twee ontwikkelingen worden bepaald: de bewegingen van de euro ten opzichte van wereldvaluta en het nieuws over de onderhandelingen over een definitief brexit-akkoord. Gezien de eerdere onderhandelingen is te verwachten er pas kort vóór de zelfopgelegde deadlines nieuws zal komen dat markten in beweging kan brengen.

USD

Door de spanningen in het Midden-Oosten hebben sommige veilige havens, zoals de Japanse yen en Amerikaans schatkistpapier, een impuls gekregen. De Amerikaanse dollar doet tot nu toe niet mee aan deze rally. De scherpe rally in Amerikaanse staatsobligaties zorgde ervoor dat het renteverschil tussen de VS en de eurozone kleiner werd. Wat de economie betreft: de ‘second-tier’ cijfers uit de VS waren de laatste tijd zwakker. Het banenrapport dat vrijdag verschijnt, is daardoor extra belangrijk.

Wilt u meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL