Markten wereldwijd gesteund door optimisme bedrijven, koers dollar keldert

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

26 May 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Het algehele herstel van de belangrijke PMI-indices voor economische activiteit – die nu niet meer catastrofaal, maar nog wel heel laag zijn – en de verdere versoepeling van de lockdownmaatregelen stelden de markten gerust: risicoactiva zaten in de lift, aandelen voorop.

O
ok de valutakoersen reageerden: de dollar werd massaal ingeruild voor zijn belangrijkste tegenhangers, maar niet voor de traditionele veilige havens yen en Zwitserse frank. De valuta uit opkomende markten die tijdens de crises de sterkste verkoopgolf hadden beleefd, zoals de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso, behaalden nu de grootste koerswinsten. Dat de Turkse lira hier niet aan meedeed, is een slecht teken. De munt sloot de week ten opzichte van de dollar vlak af en eindigde lager ten opzichte van de euro.

Eind vorige week stegen de spanningen tussen de VS en China, waarmee een nieuwe risicofactor ontstond. De regering-Trump verscherpte haar retoriek tegen de nieuwe nationale veiligheidswet voor Hongkong. Vandaag is het Memorial Day en tot nu toe zijn er vanuit de VS geen specifieke vergeldingsmaatregelen aangekondigd. Dit betekent dat risicoactiva en valuta uit opkomende markten de week stabiel beginnen. Het belangrijkste gegevenspunt wordt volgens ons de flash-inflatie in de eurozone in mei, die vrijdag bekend wordt gemaakt, want die zal duidelijk maken welke de schade de aanbodkant van economie van de eurozone ten opzichte van de vraagkant heeft opgelopen.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het Frans-Duitse voorstel voor een programma van € 500 miljard waarmee, naast de maatregelen die de ECB al heeft genomen, het herstel van de pandemie kan worden gefinancierd, heeft de positie van de euro versterkt. Het is nog erg vroeg om uitspraken te kunnen doen, maar het aanzienlijke herstel van de PMI-indicatoren voor economische activiteit (tot een nog steeds bedroevend laag niveau) is toch een teken dat de diverse steunprogramma’s van overheden en de versoepeling van lockdownmaatregelen effect hebben. Met name de Duitse IFO-index voor het ondernemersvertrouwen was veel hoger dan verwacht. Deze maatstaf gaf bij de recessie van 2008 als eerste aan dat een bodem was bereikt.

GBP

De cijfers van april lieten een recordstijging van het aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen zien. Toch waren deze cijfers niet zo slecht als verwacht. De detailhandelsverkopen daalden in april met meer dan 22% – een sterkere daling dan ooit tevoren. De slechte cijfers en de weigering van de Bank of England om uit te sluiten dat de rentes in de toekomst negatief kunnen worden, legden een plafond voor de rally van het Britse pond. De meeste indicatoren voor economische activiteit laten vanaf eind april een herstel van de activiteit zien tot ongeveer de helft van de ontstane verliezen, maar wij denken dat het pond op korte termijn weinig nadeel van deze sombere niveaus zal ondervinden.

USD

De Amerikaanse arbeidsmarkt is nog niet op het dieptepunt. De wekelijkse aantallen nieuwe en doorlopende uitkeringsaanvragen stegen opnieuw sterker dan verwacht, en komen overeen met een werkloosheidspercentage van zo’n 20%. Het Amerikaanse Congres zegde toe dat de werkloosheidsuitkeringen op korte termijn royaal zullen blijven, wat de totale vraag in stand zou moeten houden. Toch zullen bedrijven aanzienlijke schade lijden. Ook deze week zijn de aantallen uitkeringsaanvragen weer het belangrijkste gegevenspunt. Economen voorspellen een relatieve stabilisering van het aantal doorlopende aanvragen, nu het personeelsverloop bidirectioneler wordt en sommige bedrijven ontslagen medewerkers weer in dienst beginnen te nemen. In de VS is slechter gereageerd op de crisis en is schade op de arbeidsmarkt op middellange termijn waarschijnlijker dan in Europa. Wij verwachten nog steeds dat de koers van de dollar hier op de middellange termijn onder zal lijden.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL