Nog steeds ‘risk-on’-stemming ondanks bloedbad op Amerikaanse arbeidsmarkt

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

11 May 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Vorige week ging de aandacht uit naar het belangrijke Amerikaanse payroll report over de maand april. De banencijfers waren niet zo dramatisch als verwacht, maar evengoed rampzalig.

T
och reageerden de markten positief: in de uren na de publicatie volgde een rally van risicoactiva. Valutakoersen deden het wisselend. De koersen van de Europese valuta bleven grotendeels binnen een smalle bandbreedte en stonden aan het einde van de week iets lager, terwijl die van de risicovollere grondstoffenvaluta (de Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse dollar, en Noorse kroon) juist stevig rallyden. De stemming was in het algemeen ‘bullish’, en de valuta uit opkomende markten profiteerden daarvan – met één opvallende uitzondering: de Braziliaanse real. Die beleefde na een agressieve renteverlaging door de centrale bank een sterke koersdaling. De bank denkt op dit moment blijkbaar nog niet aan een devaluatie van de munt.

Deze week zullen de markten zich waarschijnlijk laten leiden door de cijfers uit de VS: de inflatie, de detailhandelsverkopen en de industriële productie in de maand april. We verwachten dat het trieste cijfers zullen zijn. Daarnaast zullen de handelaren in de gaten houden welk effect de gedeeltelijke heropening van de economie in het VK en Duitsland op de besmettingsaantallen heeft, én wat de enorme verkoopgolf van Amerikaanse staatsobligaties met de langetermijnrentes doet (de kortetermijnrentes worden door de Fed op hun plaats gehouden).

Belangrijke valuta in de detail

 

EUR

De uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof heeft voor pittige krantenkoppen gezorgd, maar wij denken dat de gevolgen ervan overschat worden. De ECB kan ook na deze uitspraak gewoon doorgaan met het opkopen van staatsobligaties. De rechters in Karlsruhe hebben de centrale bank alleen gevraagd om zijn handelen te rechtvaardigen, en leken het primaat van het Europese rechter met betrekking tot de Europese instellingen in twijfel te trekken. We denken niet dat het Duitse politieke establishment gevolg zal geven aan deze uitspraak – die ontwrichtend kan zijn – en verwachten dat de angel uit de zaak wordt gehaald door de opkoopprogramma’s van de ECB te ‘rechtvaardigen’ en zo het eigen gezicht te redden. Intussen blijft de schade op de Europese arbeidsmarkten in vergelijking met de slachting aan de andere kant van de oceaan beperkt, en dalen de besmettingsaantallen (anders dan in de VS) nog steeds duidelijk. Wij blijven dan ook ‘bullish’ over de gemeenschappelijke munt.

GBP

Het belangrijkste nieuws wordt deze week de geleidelijke beëindiging van de lockdown in het VK en de invloed daarvan op de besmettingsaantallen. De cijfers over de economie, en dan met name het bbp van vorige maand, zouden wat retrospectief inzicht in de macro-economische gevolgen van de pandemie moeten bieden. Toch verwachten we van het Britse pond deze week geen wereldschokkende bewegingen. De munt zal de euro waarschijnlijk op de voet blijven volgen.

USD

Het Amerikaanse banenrapport was iets minder rampzalig dan verwacht, maar de cijfers waren wel slechter dan ooit tevoren. De markten hadden grotendeels ingeprijsd dat iets meer dan 20 miljoen banen verloren zouden gaan en de werkloosheid met meer dan 10% zou stijgen. Risicoactiva bleven overal rallyen totdat de beurzen vrijdagmiddag sloten. Hierbij moet opgemerkt worden dat deze cijfers in respectievelijk de tweede en derde week van april zijn opgesteld, en dat ze dus niet het totale banenverlies in de maand april weergeven. De verdere economische cijfers van april die deze week verschijnen, zullen ons een indruk geven van de schade die de pandemie heeft aangericht. Verder letten we op de eventuele gevolgen van de uitkomsten van de grootschalige veilingen van Amerikaanse staatsobligaties voor het ‘lange’ gedeelte van de Amerikaanse rentecurve, en wat dit zegt over de bereidheid van beleggers om de tekorten van de Amerikaanse overheid te financieren.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL