Opleving dollar door terugkeer risico-aversie; euro houdt stand

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

18 May 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Zowel de dollar als de euro rallyden vorige week tegen de meeste andere belangrijke valuta. De enige noemenswaardige uitzonderingen waren hier en daar valuta uit opkomende markten.

D
e Turkse lira vertoonde na de genadeloze sell-off van de afgelopen weken een soort ‘dead cat bounce’. De grootste verliezers van vorige week waren de Nieuw-Zeelandse dollar en het Britse pond. Beide leden onder het optreden van hun respectievelijke centrale banken, die extra monetaire stimuleringsmaatregelen aankondigden of overwegen. Bij de RBNZ (Reserve Bank of New Zealand) ging het om kwantitatieve verruiming, bij de Bank of England om negatieve rentes.

Het spanningsveld tussen de bedroevende cijfers over de economie, die alle records breken, en het hoopgevende nieuws dat in de meeste landen het leven voorzichtig weer op gang komt en de aantallen coronagevallen dalen, bleef de markten gevangenhouden. Woensdag verschijnen de notulen van de Fed-bijeenkomst, maar die zullen op dat moment al achterhaald zijn. Het PMI-rapport over de economische activiteit in de eurozone in mei, dat vrijdag verschijnt, zal actuelere informatie leveren. Er wordt een kleine opvering verwacht ten opzichte van de historische dieptepunten van vorige maand.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De cijfers over de industriële productie in de eurozone in maart en de daling van het bbp in het eerste kwartaal waren ongeveer zo rampzalig als verwacht. Wij denken dat de activiteit in de eurozone nu op het dieptepunt is, en verwachten, nu diverse landen de bewegings- en werkbeperkingen beginnen af te bouwen, herstel van de activiteit. Onze theorie zal vrijdag voor het eerst op de proef worden gesteld, want dan verschijnen de PMI-indices voor economische activiteit in mei – de actueelste indicatie voor de toestand van de economie. Als er een opleving te zien is, zelfs vanaf een triest niveau, zou dat de markten kunnen verrassen. De gemeenschappelijke munt zou dan een opwaartse impuls kunnen krijgen.

GBP

Het bbp van het eerste kwartaal was iets minder desastreus dan verwacht, maar in dit cijfer komt alleen de krimp in maart terug. Bovendien begon de lockdown in het VK later dan in de meeste andere Europese landen. Het Britse pond had te lijden onder de indruk dat de Bank of England naar onconventionele manieren kijkt om het monetaire beleid verder te verruimen, en men de enorme begrotingstekorten, die gezien de economische krimp onvermijdelijk zijn, wil monetariseren. Ook het gebrek aan voortgang bij de brexit-onderhandelingen lijkt nu weer een factor van betekenis te zijn voor de koers van het pond. Dinsdag verschijnen de arbeidsmarktcijfers, waaronder het aantal uitkeringsaanvragen. De stijging daarvan is de actueelste graadmeter voor de toestand op de arbeidsmarkt.

USD

Wat ons betreft was het belangrijkste nieuws van vorige week dat de markten de grootschalige verkoop van staatsobligaties tot zich namen zonder dat dit een merkbaar effect op het rendement had. Schuldpapier van de belangrijkste overheden vinden overal ter wereld nog steeds gretig aftrek, en dat is – gezien de gigantische begrotingstekorten die binnenkort worden verwacht – goed nieuws voor de Amerikaanse overheid. Woensdag worden de notulen van de laatste Fed-bijeenkomst gepubliceerd, maar we denken dat de verklaring van voorzitter Powell voor de bankencommissie van de Senaat actuelere informatie zal geven over de stemming binnen de Fed.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL