Pond daalt sterk door nieuwe onzekerheid over brexit; Turkse lira neemt hoge vlucht door beperkingen buitenlandse markt

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Over Ebury
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

1 April 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Het is het Britse parlement niet gelukt om tot overeenstemming te komen over hoe het brexitproces moet worden voortgezet en de meest recente afwijzing van May’s terugtrekkingsovereenkomst gaf de pond een harde klap. De pond daalde met bijna 2% en was daarmee de slechtst presterende G10-valuta. De Turkse lira heeft een paar recente verliezen kunnen inhalen doordat Erdogan de handel in de valuta op de buitenlandse markt heeft verstoord. Het was een succesvolle poging om de valuta precies lang genoeg te stabiliseren voor de lokale verkiezingen. Wat er nu gaat gebeuren is een groot vraagteken, hoewel de extreme daling in de FX-voorraad van de centrale bank niet veel goeds voorspelt.

D
e cijfers van deze week zijn sterk begonnen met PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in China die in de loop van het weekend alle verwachtingen overstegen. Naar aanleiding van de flash-inflatie in de eurozone afgelopen maandag worden de notulen van de meest recente vergadering van de ECB aanstaande donderdag gepubliceerd. Vrijdagmiddag zal het Amerikaanse payroll report van maart volgen. Bevestiging van de loongroei in dat laatste rapport zou de rally in rendementen, merkbaar sinds de laatste vergadering van de Federal Reserve, aanzienlijk terug kunnen dringen.

Belangrijke valuta in detail

EUR


Het economische nieuws uit de eurozone was afgelopen week wat positiever na de teleurstellende industriële activiteiten van de week ervoor. De Duitse detailhandelsverkopen waren erg hoog en deze zijn voor eerdere maanden naar boven bijgesteld. Door ‘dovish’ geluiden van ECB-medewerkers bleef de euro echter in het nadeel en aan de ondergrens van de bandbreedte tegenover de Amerikaanse dollar. Het flash-inflatiepercentage voor maart is de belangrijkste publicatie van de week. Gezien het feit dat de markt een daling van 0,1% in de kerncijfers inprijst, denken we dat een herhaling van de 1% van vorige maand genoeg zal zijn om een bescheiden rally van de euro te initiëren vanaf de huidige positie onderin de bandbreedte.

GBP


Het Britse parlement kon het niet eens worden over een werkwijze met betrekking tot de brexit, behalve dat May’s terugtrekkingsovereenkomst voor de derde keer werd afgewezen. De nieuwe optie wordt nu een brexit zonder akkoord op 12 april, hoewel we dit nog voor onwaarschijnlijk houden. Wij gaan nog steeds uit van het scenario dat er een langere periode van uitstel komt zodat het VK de tijd heeft om een politieke meerderheid te krijgen voor een van de opties, eventueel door middel van verkiezingen. Voor de komende tijd staan er nieuwe stemmingen in het parlement op het programma over verschillende brexit-versies. Hierbij is het doel dat minimaal één versie niet definitief wordt afgewezen. Er wordt volatiliteit verwacht voor de pond totdat er uitstel is aangevraagd en goedgekeurd.

USD


De grotendeels secundaire cijfers uit de VS van vorige week waren op de balans zwakker dan verwacht, maar niet zo erg dat het macro-economische beeld aanzienlijk zou veranderen. We verwachten dat het payroll report van vrijdag, als belangrijkste publicatie van cijfers, de situatie deels in een positiever licht zal stellen. Vooral een aanhoudende loonstijging in combinatie met een solide banengroei kan een einde maken aan de verzengende, wereldwijde rally van staatsobligaties.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL